latinica  ћирилица
19/08/2018 |  11:52 ⇒ 13:19 | Autor: RTRS

Potrebna pomoć za malu Helenu Sekulić

Udruženje građana za pomoć licima sa posebnim potrebama opštine Šamac pokrenulo je humanitarnu akciju za pomoć četvorogodišnjoj Heleni Sekulić, koja ima urođeni deformitet noge i stopala. Za operaciju u Njemačkoj i medicinsko pomagalo, potrebno je obezbijediti 13 hiljada evra.

Iza osmjeha malene Helene kriju se svakodnevni bolovi u kičmi i kukovima, jer je desna noga kraća 7 centimetara od lijeve, nema lisnu kost i dva prsta stopala. Helena je već imala dvije operacije, u Banjaluci i Beogradu, a potpuno izlječenje moguće je nakon nekoliko hirirških intervencija u specijalizovanoj klinici u Rozenhajmu u Njemačkoj.

Helenina majka Јovana kaže da im je u junu na kontroli predloženo da se u septembru ili oktobru, u zavisnosti od toga kad se sredstva uplate, izvrši prva operacija koljena. Navodi da bi to bilo ugrađivanje specijalih pločica koje bi Heleni njoj popravile statiku tijela od konjena naniže. Potom bi se uzeo otisak za ortozu, ortopedsko pomagalo, koje bi učvrstilo koljeno.

Za prvu operaciju i izradu proteze potrebno je obezbijediti 13 hiljada evra. Budući da su Helenini roditelji nezaposleni, pomoć u prikupljanju novca organizovalo je Udruženje građana za pomoć licima sa posebnim potrebama, pokrenuvši humanitarnu akciju "Svim srcem za Helenin hod".

Stanislav Milovanović, predsejdnik Udruženja građana za pomoć licima sa posebnim potrebama Šamac, kaže da će ovo
udruženje pomoći koliko bude u mogućnosti.

- Planiramo da animiramo sva kulturno-umjetnička društva na opštini Šamac gdje bi se održavali humanitarni koncerti. Planiramo još da proširimo ovu akciju da dobijemo M:TEL broj - naveo je Milovanović.

Helenini roditelji se nadaju da će uz pomoć dobrih ljudi do jeseni uspjeti da prikupe neophodna sredstva za operaciju i ortozu, jer sljedeće godine treba uraditi još dvije operacije - ispravljanje stopala i produženje kosti noge. To bi Heleni omogućilo da do polaska u školu ima držanje tijela i hod poput njenih vršnjaka.

Žiro račun: Јovana Sekulić 554-402-000572-10-86 PAVLOVIĆ BANKA