latinica  ћирилица
19/08/2018 |  15:29 | Autor: SRNA

Dačić-Čavušoglu: Beograd nikada neće biti dio koalicije protiv Ankare

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Antaliji da Srbija nikada neće biti dio nikakve koalicije onih koji žele da rade protiv Turske, uključujući i neke od organizacija koje se nalaze u zemljama u regionu.
Dačić u Antaliji (Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova Srbije) -
Dačić u Antaliji (Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova Srbije)

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom, održanoj nakon otvaranja Konzulata Srbije u tom gradu, rekao da Srbija nikada neće pružati utočište nekome ko bi se borio "protiv turskih interesa, turske države i turskih prijatelja", prenijela je TV N1.

On je podsjetio da su dvije zemlje ukinule vize, te ocijenio da je to jedan od najviših stepena prijateljstva između zemalja.

"Uveli smo režim slobodne trgovine, tako da mi nastavljamo dalje našu saradnju", dodao je Dačić, navodeći da se nastoji da saradnja obuhvati sve oblasti, od politike, ekonomije, kulture, obrazovanja, sporta.

Dačić je podsjetio da u Turskoj postoji veliki broj građana koji imaju porijeklo iz Srbije, ali i da u Srbiji postoji i jedan broj Turaka, ali i muslimanskog stanovništva, bilo da se oni zovu Bošnjaci ili muslimani, koje ima posebne simpatije prema Turskoj.

"Mi sve to moramo i treba da koristimo da bude u funkciji zajedničkog života i zajedničkih interesa Srbije i Turske", smatra Dačić.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da su veze sa Srbijom odlične, da su bilateralni odnosi savršeni i da je veličanstven nivo na koji su za kratko vrijeme došli odnosi dvije zemlje.

Čavušoglu je ukazao na to kako se prijateljstvom lidera dvije zemlje i radom vlada dolazi do konstantnog napretka u ekonomskim odnosima i da je obim bilateralne trgovine dosegao gotovo milijardu dolara, a cilj je tri milijarde dolara u prvoj etapi.

On je rekao da brojni turski preduzetnici sve više ulažu u Srbiju, kao i na broj turista iz Turske, koji posjećuju Srbiju, BiH i Crnu Goru.

Čavušoglu je podsjetio i na postignuti dogovor kada je riječ o projektu izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo uz podršku Turske.

Turski ministar je srpskom kolegi poklonio dres "Bešiktaša", protiv kojeg će "Partizan" igrati 23. avgusta.