latinica  ћирилица
19/08/2018 |  16:03 ⇒ 20/08/2018 | 11:56 | Autor: RTRS

Raspisan tender za drugu fazu rekonstrukcije zgrade Banskog dvora

Raspisan je tender za drugu fazu rekonstrukcije zgrade Banskog dvora u Banjaluci vrijedan oko dva miliona maraka. Ukupna vrijednost projekta je oko 10 miliona maraka, a prvu fazu finansirala je Vlada. U sljedećoj fazi predviđena je sanacija i restauracija fasade, stolarije i dekorativnog osvjetljenja na zgradi.

Radovi na kulturnom simbolu Banjaluke, Banskom dvoru u prvoj fazi, koja podrazumijeva obnovu krova, u toku su od proljetos. Vrijednost tih radova je oko 500.000 maraka. Krov je u završnoj fazi i izvođač vrijedno radi, kaže gradonačelnik Banjaluke. U toku je naredna faza koja će obuhvatiti fasadu, stolariju, figure, stepenište, balkone i rasvjetu.

"Raspisan je tender vrijednosti oko 1,7 miliona maraka. Rok za izvođenje druge faze radova je šest mjeseci i u planu je da krajem ljeta i početkom jeseni uvedemo izvođača kako bi se do proljeća završilo vanjsko uređenje", kaže gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Zgrada najreprezentativnije kulturne ustanove u Banjaluci, Banskog dvora, stara je 86 godina i odavno joj je bila potrebna rekonstrukcija. Završetkom njene obnove, Banjaluka će dobiti multifunkcionalni objekat kojim će kulturnim radnicima, ali i banjalučkoj publici, biti obezbijeđen novi prostor za kulturne aktivnosti.

Načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku grada Banjaluka Natalija Trivić ističe da će se kulturni događaji, osim u koncertnoj dvorani koja prima 300 mjesta, moći nakon rekonstrukcije odvijati u dvorištu i terasi Banskog dvora.

Zgrada Banskog dvora zaštićeni je kulturni spomenik i nakon rekonstrukcije novim izgledom će uljepšati ne samo kulturnu scenu,već i cjelokupan izgled užeg centra grada.