latinica  ћирилица
20/08/2018 |  12:37 | Autor: SRNA

Patrijarh Irinej: Ne rješavati pitanje Kosmeta na brzinu

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je da se pitanje Kosova i Metohije ne smije rješavati na brzinu i da Srbija ne smije odustati od borbe za očuvanje tog dijela svoje teritorije.
Patrijarh Irinej - Foto: SRNA
Patrijarh IrinejFoto: SRNA

Patrijarh Irinej je napomenuo da Kosovo i Metohija sa srpskim narodom i njegovim svetinjama ne smije biti prepušteno na milost i nemilost onima koji su do juče sve rušili i zatirali.

Njegova svetost naglašava da su Kosovo i Metohija sveta srpska zemlja, da srpski narod na Kosmetu živi hiljadu godina i na toj zemlji je podizao svetinje, i ne smije nikada dozvoliti da ona bude nekome predata, prenio je Sputnjik.

- Danas moćnici ovoga svijeta žele da nam je otmu, uzmu, kao što su je okupirali. Ne možemo nikada dozvoliti da Kosovo i Metohija bude nečija druga zemlja, a pogotovo naroda koji je vijekovima uništavao naše svetinje na Kosmetu. I oni danas treba da budu njihovi čuvari? Naš narod to kaže lijepo: "To je isto kao postaviti kozu da čuva kupus" - rekao je patrijarh Irinej u besjedi na Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Vidikovcu.

Patrijarh srpski napominje da se ono što se silom uzme na neki način i vrati, a dokaz za to je i jevrejski narod koji se vratio u Јerusalim nakon 2000 godina čekanja.

- Ima mnogo mudrih ljudi koji govore da još traju velika previranja u svijetu i da to pitanje ne smijemo tako brzo da riješimo, već da se borimo da ga sačuvamo, a ako ga, ne daj Bože izgubimo, da se borimo da ga vratimo. Kosmet je natopljen krvlju hrišćanskih mučenika i suzama hrišćanskih podvižnika i zato se moramo Gospodu pomoliti da nam ne otrgnu tu svetu zemlju - poručio je patrijarh srpski Irinej.