latinica  ћирилица
20/08/2018 |  16:11 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Nova Bolnica Istočno Sarajevo primiće prve pacijente početkom oktobra

Ministar Bogdanić razgovarao je sa ruskim ambasadorom Petrom Ivancovim o mogućoj saradnji Sankt Peterburga i Republike Srpske u oblasti zdravstva. Riječ je o nabavci farmaceutskih proizvoda, lijekova i medicinske opreme. A Nova Bolnica Istočno Sarajevo primiće prve pacijente početkom oktobra.

Resorni ministar, koji je obišao gradilište, rekao je da je Vlada ispunila obećanje, i da će nakon više od 20 godina građani Istočnog Sarajeva konačno dobiti savremenu bolnicu.

Na gradilištu nove bolnice radnici ne miruju. Mašine rade bez prestanka. U toku su završni građevinski radovi. Sve to bi trebalo da bude završeno polovinom septembra. Tada počinje montaža medicinske opreme. 

"Mislim da svi oni koji su učestovovali u ovom projektu, od Vlade koja je obezbjedila finansijska sredstva pa do izvođača, mogu biti ponosni na ovakav jedan projekat koji se realizuje u kratkom vremenskom periodu i gdje mi pokazujemo da imamo i građevinsku operativu i sposobne ljude da ovakve složene projekte izvedu na kvalitetan način", poručio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić. 

Samo u medicinsku opremu uloženo je više od 10 miliona maraka. Savremena dijagnostika, nova laboratorija i operacione sale po evropskim standardima, sve to pacijentima će biti na raspolaganju već početkom oktobra. 

"Mi imamo jedan sasvim solidan kadar, imamo jedan plan kako da školujemo novi kadar, imamo plan kako da primamo mlade ljekare i na koje specijalizacije da ih šaljemo. Imamo i plan ljudskih resursa, koji u ovom trenutku stoji sasvim solidno", istakao je direktor Bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović.

U izgradnju je uloženo 55 miliona maraka. Nova Bolnica Istočno Sarajevo trebalo bi da dugoročno pruža savremene medicinske usluge za više od 120.000 stanovnika Sarajevsko-romanijske regije.