latinica  ћирилица
20/08/2018 |  16:31 ⇒ 18:52 | Autor: SRNA

Bočvej: Razmotrićemo odluku o priznanju samoproglašenog Kosova

Ministar spoljnih poslova Gane Širli Ajorkor Bočvej najavila je danas u Beogradu da će vlada njene zemlje razmotriti donesenu odluku o priznanju takozvanog Kosova.
Beograd: Dačić - Bočvej pres - Foto: SRNA
Beograd: Dačić - Bočvej presFoto: SRNA

Bočvejeva je rekla da je tu odluku donijela prethodna administracija u Gani, što je bila glavna prepreka razvoju odnosa sa Srbijom.

"Tačno je da je odluka donesena pre nekoliko godina, ali je bitno naše prisustvo danas ovde", rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Bočvejeva je dodala i da niko od zvaničnika Gane dosad nije posjetio /samoproglašeno/ Kosovo, prenijeli su beogradski mediji.

"Radije bismo imali odnose s vama jer ste vi naši saveznici", rekla je Širli Bočvej, dodavši da je delegacija Gane naišla na veliku dobrodošlicu u Srbiji.

Dačić je, povodom medijskih navoda da se u Prištini razmatra demarkacija granice sa centralnom Srbijom, rekao da nema nikakvih koraka u tom smjeru dok ne bude postignut dogovor.

"Kakva demarkacija, dobro znate da postoji administrativna linija koju skoro 20 godina kontoliše Kfor. Nikakvih drugih aktivnosti nema", istakao je Dačić.

On je rekao i da je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, ali da o demarkaciji ne može odlučivati na isti način "jer postoje neke stvari koje se ne mogu tako raditi".

"Nema nikakvih koraka u tom smeru dok se ne postigne dogovor", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je ponovio da Beograd želi kompromis o pitanju Kosova i Metohije i da će dijalog s Prištinom biti nastavljen u septembru.

Povodom navoda da je sve gotovo i završeno u vezi s Kosovom i Metohijom, Dačić je rekao da su to "prazne priče".

"Želimo najmanje loše rešenje za sve", rekao je Dačić koji je na pitanje novinara o eventualnom referendumu o Kosovu i Metohiji odgovorio: "Odoste daleko".

"Nalazimo se na kraju početka ovog pregovaračkog poglavlja i tragamo za kreativnim rešenjem, što bi rekla američka administracija", rekao je Dačić.