latinica  ћирилица
20/08/2018 |  17:49 | Autor: SRNA

Košarac: Na univerzalan način pristupiti procesuiranju ratnih zločina

Predsjedavajući Kluba pooslanika SNSD-a u Predstavničkom domu paramenta BiH Staša Košarac istakao je da je Srebrenica mjesto o kome treba razgovarati s obzirom da i danas ima mnogo otvorenih pitanja u vezi sa ratnim dešavanjima u i oko nje i naglasio da Reublika Srpska želi da se na univerzalan način pristupi procesuiranju ratnih zločina.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

"Žao mi je što Bošnjaci nemaju tu vrstu zrelosti da zajedno sa nama iz Republike Srpske traže istinu o događajima u i oko Srebrenice. Srpski narod je stradao od 1992. do 1995. godine na tom području, ali je očigledno da niko nije odgovarao na adekvatan način i to kod nas proizvodi negativne emocije. Procjene govore da je blizu 3.000 srpskog stanovništva, pretežno civila, stradalo u Srebrenici", naglasio je Košarac.

On je dodao da Republika Srpska traži samo istinu, dok je druga strana navikla na fabrikovanje netačnih podataka dijela međunarodne zajednice i bošnjačke političke elite.

"Ono što je posljednjih dana bilo vidljivo i jasno jeste pokušaj da se prezentuje neka priča o 22.000 lica srpske nacionalnosti koji se navodno dovode u vezu sa dešavanjima u Srebrenici. Taj spisak je nastao pod pritiskom. Tadašnja struktura vlasti, koju je predvodio SDS i PDP, prihvatila je takav izvještaj komisije i mislim da je to nešto što se mora ispraviti", ocijenio je Košarac.

On je naglasio da je predsjednik Republike Srpske pokazao visok stepen zrelosti da se suoči sa tom vrstom problema.

"Republika Srpska ne može nositi kolektivnu odgovornost. Ona i njene institucije treba da zaštite svakog čovjeka koji se nalazi na takvom lažnom spisku, a to su upravo uradili predsjednik Republike i institucije Srpske kroz djelovanje Narodne skupštine i donošenjem zaključaka koji su veoma značajni za Srpsku", naglasio je Košarac.

On je izrazio nadu da će biti dovoljno kapaciteta sa svih strana kako bi došli do konačne istine u i oko Srebrenice.

"Svaki zločin treba osuditi i tu nema dileme. Republika Srpska ne omalovažava nijdno stradanje, već insistira da se na univerzalan način pristupi procesuiranju ratnog zločina. Imamo problem sa Haškim tribunalom koji je očigledno politički, a ono što dodatno zabrinjava jeste činjenica da imamo potpuno politički motivisano pravosuđe na nivou BiH", rekao je Košarac za Herceg Televiziju.

On je podsjetio da u Tužilaštvu i Sudu BiH, te u istražnim odjeljenjima Sipe radi ratni kadar takozvane Republike BiH, kadar Alije Izetbegovića koji je vršio pritisak na svjedoke da daju lažne iskaze.

"Sve dok Bošnjaci ne budu skupili jednu vrstu nacionalne i političke hrabrosti da javno progovore o zločinima koje su činili Srbima nećemo, nažalost, doći do konačne istine. Ali, Republika Srpska neće odustati od utvrđivanja istine i koristiće sve svoje kapacitete, jer želimo samo istinu", poručio je Košarac.

On je naglasio da Srebrenicu treba posmatrati kao dio Republike Srpske, te da je veoma važno da se svim političkim predstavnicima bošnjačkog naroda pošalje jasna politička poruka da Srebrenicu ostave Srpskoj i da je ona razvija.

"Nedavno sam razgovarao sa načelnikom opštine Srebrenica /Mladenom Grujičićem/. Blizu 50 miliona maraka uložile su institucije Republike Srpske za različite infrastrukturne projekte u Srebrenici. To jasno govori kakav je odnos Srpske prema toj lokalnoj zajednici. Takođe, svjedoci smo da se u Srebrenici odvijaju demokratski izbori, da je po prvi put pripadnik srpskog naroda načelnik opštine, te da postoji veoma dobar nivo komunikacije između bošnjačkih i srpskih predstavnika vlasti u toj opštini", naglasio je Košarac.

On je naveo da su oni to zajedništvo najbolje pokazali na primjeru kada su i Srbi i Bošnjaci u lokalnom parlamentu svojim potpisima dali saglasnost za realizaciju 28 projekata za koje je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić na donatorskoj konferenciji obećao dva miliona KM, ali je ta podrška potpuno izostala.

"Ono što je primjetno u Srebrenici jeste da Srpska daje podršku tim projektima, dok sa druge strane imamo potpuno ignorisanje Savjeta ministara", istakao je Košarac.

On je izrazio žaljenje što Savjet ministara, predvođen Denisom Zvizdićem i Mirkom Šarovuićem, nije pomogao da se u ovoj opštini riješe neka životna, infrastrukturna pitanja kako bi se poboljšao kvalitet života u Srebrenici.

"Nisam siguran da će doći do njihove realizacije, a čak mislim da bošnjačka politička elita kažnjava Bošnjake zato što je Grujičić izabran za načelnika, a s druge strane vidim potpunu nemoć i poltronstvo dijela ljudu koji dolaze iz Republike Srpske, konkretno mislim na Šarovića, koji ne smije da insistira kod Zvizdića da se pitanje ulaganja obećanih sredstava riješi", ocijenio je Košarac.

On je rekao i da mu je žao građana Srebrenice jer Savjet ministara nije prepoznao zajedničko djelovanje legitimno izabranih predstavnika bošnjačkog i srpskog naroda u toj opštini.