latinica  ћирилица
20/08/2018 |  17:59 ⇒ 21/08/2018 | 10:50 | Autor: RTRS

Upozorenje demografa zbog migrantske krize!

Za tvrdnju da će Evropa biti preplavljena migrantima, demografi nalaze uporište upravo u državama, iz kojih migranti dolaze. Rješenju ovog problema, smatraju, ne doprinosi ni aktuelna politika Evropske unije, koja još nije osnovala namjenske institucije.

Navedeno je i da je među državama, koje su zahvaćene ovim talasom i BiH, koja je pokazala nesposobnost da se spremno suoči sa ovim problemom.

Broj stanovnika u azijskim i afričkim državama iz kojih u Evropu dolazi većina migranata, za 40 godina će biti udvostručen. Usljed toga, desetine miliona stanovnika tih ekonomski i politički nestabilnih područja, nastojaće da se domognu Evrope. Ovo je analiza profesora demografije Steve Pašalića za kojeg je skori i znatno masovniji pritisak migranata na granice Evrope neminovnost. 

"Naročito iz Јugozapadne Azije i gotovo cijele Afrike. Pretpostavke su da će u narednim decenijama taj broj iznosisti na desetine miliona", rekao je Pašalić.

Video pogledajte i na našem Јutjub kanalu:

Pašalić upozorava da bi Evropa prijeteće konflikte domaćeg i novopridošlog stanovništva mogla da izbjegne strožom kontrolom granica. Ističe da je veoma važno i kako će se ponašati ljudi koji bježe ili će tek bježati od rata, nemaštine čak i od ostalih, manje poznatih faktora kao što je radikalna promjena klime.

"Imaju pravo očekivati bolji život, ali treba naglasiti i obavezu da prihvate vrijednosti na koji se temelji Evropa", ističe Pašalić.

Da su upozorenja na produbljenje migrantske krize i njenu dugotrajnost realna, potvrđuju i rezultati istraživanja "Fondacije za mir". Ova institucija je saopštila da su među 16 država u kojim će političko-ekonomska kriza potrajati i one iz kojih u Evropu dolazi većina migranata.

Ovo je još jedan podatak koji bi trebalo da zabrine Evropsku uniju u čijoj administraciji, uprkos krizi i procjenama trendova, još ne postoji Odsjek za demografiju, kaže profesor Pašalić.

U istoj analizi navodi i da je BiH jedna od država čije su se institucije krajnje loše pokazale kad je riječ o rješavanju ili makar ublažavanju migrantske krize.