latinica  ћирилица
20/08/2018 |  18:17 | Autor: SRNA

Đurić: Insistiramo na istini i pravdi

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je danas, povodom dvije decenije od otmica novinara Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića u okolini Orahovca, da će Beograd nastaviti da insistira na pronalaženju odgovornih za taj zločin.
Marko Đurić - Foto: RTRS
Marko ĐurićFoto: RTRS

"Otvorene rane nečinjenja i nepravde vrebaju iz prošlosti i velika su prepreka trajnom miru i uspostavljanju međunacionalnog poverenja na Kosovu i Metohiji, i zato smo svi zajedno dužni da iz godine u godinu, bez odustajanja i jednako glasno, nastavimo da insistiramo na istini i pravdi", naveo je Đurić.

On je napomenuo i da činjenica "da /albanski/ ekstremisti svake godine lome spomen-ploču koju kolege novinari postavljaju na mjestu njihove otmice svjedoči da ideologija zla i dalje živi na Kosovu i Metohiji".

Đurić je u saopštenju naveo da to govori "i da je tamošnje društvo daleko od stvaranja kulture poštovanja za nevine žrtve".

"Apelujemo da pravosuđe privremenih institucija samouprave u Prištini i međunarodne organizacije na Kosovu i Metohiji ne zatvaraju oči pred sramnim stranicama istorije i da u ime čovečnosti i budućnosti ovaj i mnoge druge nerasvetljene slučajeve otmica i ubistava građana prestanu da zanemaruju i zataškavaju", naveo je Đurić.

Slavuja i Perenića 21. avgusta 1998. godine oteli su albanski eksptremisti dok se bili na novinarskom zadatku u okolini Orahovca i o njima se ništa ne zna.