latinica  ћирилица
20/08/2018 |  18:18 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Većina udžbenika već u knjižarama

Većina udžbenika iz edicije Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, već je u knjižarama, a i novi udžbenik istorije za završni razred osnovnih škola, koji će obrađivati i događaje tokom Odbrambeno otadžbinskog rata '90-tih, uskoro će se naći u prodaji. Cijene su ostale na nivou prošlogodišnjih.

Cijene udžbenika jesu ostale iste - ali za porodični budžet i dalje su visoke. Ipak, za roditelje nema dileme - školarci moraju biti spremni za novu školsku godinu.

95 odsto knjiga i za osnovne, a i za srednje škole već je na rafama knjižara. Od iduće sedmice u prodaji će biti i čitanke za 7, 8 i 9. razred osnovne škole, kao i udžbenik istorije, takođe za 9-ti razred.

"S pravom smo u ovoj godini sa svim kompletima zadovoljni. Apelujemo na roditelje da nas na vrijeme posjete i izbjegnu gužve", rekao je direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Rade Ristović.

Cijene su na nivou prošlogodišnjih, uvećane za cijenu udžbenika engleskog jezika, koji je ranijih godina nabavljan od stranih izdavača i bio znatno skuplji. Najviše moraju izdvojiti roditelji čija djeca pohađaju 8. razred, 163 marke, dok je komplet udžbenika najjeftiniji za petake i iznosi 93 marke i 50 pfeniga. Učenicima prvih i drugih razreda osnovnih škola i ove godine Ministarstvo prosvjete obezbijedilo je besplatne udžbenike. Prosječna cijena srednjoškolskih udžbenika iznosi, kao i prošle godine 9 maraka i 90 pfeniga.

"Nove knjižare Zavoda otvorene su u Foči, Modriči i Bijeljini, a u Višegradu je knjižara promjenila sjedište i nalazi se u Andrić Gradu", izjavio je portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Dejan Kerleta.

Dok se đaci još odmaraju, pod okriljem Republičkog pedagoškog zavoda, po regijama počela su savjetovanja za nastavnike. Značajnih novina u nastavniom planu i programu nema, osim...

"Imamo novi nastavni plan iz istorije za 9 razrede, Obrađivaće se i događaji iz 90-tih", istakao je direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović.

Pored đaka ocjenjivaće se i rad direktora i nastavnog osoblja, a od uspjeha učenika i njihovih nastavnika i profesora zavisiće uspjeh škole. Prošle godine vrednovan je rad u 12 srednjih škola, a od ove školske godine ( ta) praksa će se početi primjenjivati i u osnovnim školama.