latinica  ћирилица
20/08/2018 |  18:26 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

U Beogradu svečano otvoren Međunarodni kongres slavista

U Beogradu je svečano otvoren 16. Međunarodni kongres slavista, na kojem učestvuje 1.200 najuglednijih naučnika iz čak 43 zemlje. Organizacijom ovog značajnog naučnog skupa, Beograd i Srbija potvrđuju svoju ulogu u svijetu slavistike, nauke koja se bavi sveukupnom slovenskom kulturom i jezikom.

U Beogradu je svečano otvoren 16-ti međunarodni kongres slavista, na kojem učestvuje 1.200 najuglednijih naučnika iz čak 43 zemlje. Organizacijom ovog značajnog naučnog skupa, Beograd i Srbija potvrđuju svoju ulogu u svijetu slavistike, nauke koja se bavi sveukupnom slovenskom kulturom i jezikom.

Kongres slavista predstavlja pravi istorijski događaj, kako po broju tako i po zvučnim imenima nauke okupljenim iz cijelog svijeta. Značajan je i po tome, što je naglašeno odmah u pozdravnom govoru, što će slavisti definisati svoje ciljeve u 21. vijeku. 

"Učvrstiti i širiti slavistiku kao nauku. Poštujući tradiciju, njegovati tradiciju međunarodnih slavističkih kongresa", rekao je  predsjednik Međunarodnog udruženja slavista Boško Suvajdžić.

Kongres se odvija pod pokroviteljstvom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a organizaciju su pomogli Vlada Srbije i Grad Beograd.

"Beograd je uvek imao značajnu ulogu u svjetskom slavističkom pokretu, Društveno-lingvističke nauke dobijaju poseban značaj", smatra ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević.

"Kada se nakon završetka kongresa budete vratili u svoje fakultete, univerzitete, u svoje gradove, nadam se da ćete imati priliku da posvjedočite da su Beograd i Srbija bili dobri domaćini, da vidite gdje je slovenski svet danas", naveo je ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević.

Kongres slavista trajaće do 27. avgusta, a osim radnog dijela, predviđen je i bogat prateći program koji uključuje izložbe, okrugle stolove i promocije najnovijih knjiga iz oblasti slavistike.