latinica  ћирилица
20/08/2018 |  18:37 ⇒ 21/08/2018 | 10:50 | Autor: RTRS

Renoviranje objekata za smještaj migranata nije ni počelo!

Renoviranje objekata u kasarni "Ušivak" kod Hadžića, koju je Ministarstvo bezbjednosti predvidjelo za smještaj migranata, nije ni počelo.

Јedino je iz trošnih objekata iseljena oprema Crvenog krsta Kantona Sarajevo. Osim što nema uslova za smještaj ni 40, a pogotovo 400 izbjeglica, nema ni dobrodošlice, jer se stanovnici i lokalna vlast protive odluci o otvaranju migrantskog centra u njihovoj blizini.

20. juna Vlada F BiH donijela je odluku da se objekat, kasarna Ušivak kod Hadžića, preda na raspolaganje Ministarstvu bezbjednosti BiH radi smještaja migranata. Dva mjeseca kasnije, u kasarni migranata nema, a nezvanično saznajemo, nikakvi pripremni radovi za njihov smještaj nisu obavljani. Od jutros, objekat čuva privatna zaštitarska agencija.

Pri tom, stanovnici naselja Ušivak se pitaju, šta u nekadašnjoj kasarni ima da se čuva...

Smještaj migranata u kasarni Ušivak ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić najavljuje još od kraja maja, a prije gotovo mjesec dana potpise na ugovor o grantu vrijedan milion eura za opremanje centra stavili su predstavnici Međunarodne organizacije za migracije i Razvojne banke Savjeta Evrope. Planove ministarstva bezbjednosti nismo uspjeli saznati, naš zahtjev za informacijom ostao je bez odgovora. Kasarna je izvan nadležnosti lokalne uprave u Hadžićima, a tamošnji načelnik, Hamdo Ejubović ranije je medijima izjavljivao:

"Da me neko pitao ja to ne bi dozvolio"

Ni načelnika, a ni stanovnike Hadžića niko nije pitao. Većinom se, zbog ekonomskih i bezbjednosnih razloga oštro protive dolasku migranata. 

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH nema objašnjenja zašto kasne radovi na uređenju objekata i da li uopšte ima sredstava da se započne taj posao. A da li ministar Dragan Mektić i dalje stoji iza svojih izjava.

"Ništa ne može ići bez mog znanja, bez mojih odluka, bez mojih odobrenja", kaže Mektić.

Јasno je ministar preuzeo odgovornost za migrantske tokove, koje poput bujica nadiru kroz BiH. Tvrdio da će migrantske rute zaobići BiH, a danas se prebrijavaju na hiljade.