latinica  ћирилица
20/08/2018 |  20:08 | Autor: SRNA

Novinaru Dragi Pilselu prijete smrću

Poznati hrvatski novinar Drago Pilsel dobija mnogobrojne prijetnje smrću zbog javnih kritika ustašizacije zemlje i zahtjeva za procesuiranje zločina nad srpskim stanovništvom.
Drago Pilsel (Foto: Goran Mehkek/CROPIX) -
Drago Pilsel (Foto: Goran Mehkek/CROPIX)

Pilsel navodi da je prijavio policiji prijetnje smrću nakon dvosedmične kampanje tokom koje je preko "Fejsbuk" stranice dobio više od pedeset uvreda i prijetnji.

"Nakon što mi je poslata poruka u kojoj ustaša drži zaklanu glavu Srbina, bio sam primoran da pozovem policiju koja je došla u moj dom", kaže Pilsel.

On ističe da su napadi počeli nakon što ga je bivši ministar i nekadašnji čelnik HDZ-a Andrija Hebrang prozvao i optužio posredstvom novinarke Andree Latinović na portalu "Direktno" /direktno.hr/ za "zagađivanje medijskog prostora".

Takođe, Hebrang je poručio Pilselu da je "falsifikator gubitničke strane", da "konstruiše laži", da je "simpatizer agresorske vojske", da "čini zločin prema istini", kao i da "dobro živi od Јudinih škuda /novac/ iz inostranstva".

"Iste večeri, nakon tih Hebrangovih uvreda i kleveta, protiv mene je počela nova i, od kada imam profil na `Fejsbuku`, najžešća kampanja uvreda i prijetnji", kaže Pilsel za hrvatske medije.

On podsjeća da je Hebrangu zasmetala konferencija za novinare koju su on i predsjednik "Dokumente" Vesna Teršelič održali u prostorijama Kuće ljudskih prava u Zagrebu u vezi sa neprocesuiranim zločinima u selima Komić i Poljicima kod Udbine.

Pilsel je protestovao zato što su igrači Hrvatske na Mundijalu u Rusiji nosili dresove koji liče na crne uniforme, kao i zbog neprimjerenih mjesta za koncerte kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona /Glina i nekadašnji ustaški logor "Danica", kod Koprivnice/.