latinica  ћирилица
21/08/2018 |  11:57 ⇒ 12:25 | Autor: SRNA

Mektić: Operativni štab odgovoriće federalnoj policiji

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić izjavio je danas da će Operativni štab za pitanje migracija u BiH odgovoriti da li će prihvatiti ponudu Federalne uprave policije da budu ispomoć Graničnoj policiji BiH na najugroženijim dijelovima granice na teritoriji Republike Srpske, te da li je to u skladu sa Ustavom i zakonima.
Dragan Mektić - Foto: RTRS
Dragan MektićFoto: RTRS

"Dobili smo ponudu Federalne uprave policije koja je izdvojila dodatna sredstva za ove namjene. Ne mogu sada da kažem koji bi eventualno dio granice pokrivali, jer ćemo im odgovor tek uputiti", rekao je Mektić novinarima u Banjaluci, iako je Operativni štab za pitanje migracija u BiH prihvatio 16. avgusta ponudu Federalne uprave policije.

Operativni štab za pitanje migracija u BiH prihvatio je 16. avgusta ponudu Federalne uprave policije da budu ispomoć Graničnoj policiji BiH na najugroženijim dijelovima granice na teritoriji Srpske, iako je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač u više navrata ponovio da je, osim 80 policijskih službenika MUP-a Srpske koji su trenutno angažovani, Ministarstvo spremno da angažuje dodatne snage Policije Srpske na zaštiti granice u skladu sa procjenama sa terena i na osnovu zvaničnog zahtjeva Granične policije BiH.

Mektić je istakao da 80 pripadnika MUP-a Srpske pomaže u zaštiti granice, za šta sredstva izdvaja Savjet ministara i ponovio da je od početka godine u BiH ušlo oko 11.000 migranata i da ih je sada u zemlji od 2.000 do 2.300.

On smatra da je Vlada Republike Srpske, kako kaže, izmislila problem bez obzira što "Operativni štab za migracije u BiH nije donio nikakvu odluku o izlasku federalne policije na granicu Srpske".

"Kada govorimo o pričama Lukača o izdajnicima i borcima, on mora odgovoriti na pitanje zašto je naplatio 40.000 KM za učećše u ratu i pretrpljenu duševnu bol", rekao je Mektić.

On je iznio niz optužbi na račun ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, tvrdeći da je "od Vlade dobio novac da kupi stan, a od Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica za rekonstrukciju kuće njegove majke u Bosanskom Petrovcu".

Komentarišući izjave potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića na njegov račun, Mektić je rekao da Stevandić mora prvo riješiti svoje probleme, pa onda da komentariše nekog drugog.

"Stevandić prvo neka da odgovor na pitanje ko je u Banjaluci ubio policijskog inspektora Miodraga Šušnicu jer se i on dovodi u vezu sa tim ubistvom i neka odgovori ko je sa crvenim kombijem pljačkao građane Banjaluke za vrijeme rata jer se i sa tim on dovodi u vezu", zaključio je Mektić.