latinica  ћирилица
21/08/2018 |  15:08 ⇒ 16:27 | Autor: SRNA

Vučić: Ljude u Srbiji sada čuvaju moćna i snažna krila

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na prijemu remontovanih aviona "mig 29" da ljude u Srbiji od danas čuvaju moćna i snažna krila, mnogo ozbiljnije i snažnije nego u prethodnom periodu i zahvalio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na pomoći u jačanju odbrambene moći Srbije.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

"Danas je važan dan za Srbiju, prvi put ste videli moćna krila Srbije. Prva dva, od onih koje smo dobili iz Rusije, čiji smo remont i nadogradnju platili, primljena su u operativnu upotrebu", rekao je Vučić na Aerodromu Batajnica, u prisustvu ministra odbrane Aleksandra Vulina i ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina.

On je rekao da se nada da će avioni nositi imena srpskih pilota, Ljubiše Veličkovića, Živote Đurića, Zorana Radosavljevića i Milenka Pavlovića, "junaka koji su dali život na oltar otadžbine" u NATO agresiji 1999. godine.

Vučić je najavio da će na velikoj Vojnoj paradi povodom 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, po prvi put u vazduhu biti prikazano osam "migova", kojima će letjeti srpski piloti.

"Danas imamo tri `miga 29` u resursu, za samo 10 do 12 dana imaćemo šest, a za dva meseca imaćemo devet. Najmanje osam leteće već početkom novembra na velikom mitingu koji organizujemo. Imamo mi i `migove 21`, ali to nije za poređenje. Time pokazujemo koliko je Srbija ojačala i napredovala", rekao je Vučić.

On je najavio da će u roku od 12 do 14 mjeseci Srbiji biti isporučeno sedam helikoptera koje je kupila, od kojih su četiri "mi 35", koji spadaju u najbolje helikoptere u svijetu, kao i tri "mi 17" helikoptera, te devet helikoptera "a 145".

On je istakao da postoji još jedan aranžman sa Rusijom, ali o kome još neće da govori javno.

"Hoću da zahvalim predsedniku Putinu na podršci razvoju srpskih oružanih snaga, ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu i ruskim vojnicima i stručnjacima koji ovde zajedno sa srpskim stručnjacima rade na remontu i popravljanju borbene gotovosti naše armije", rekao je Vučić.