latinica  ћирилица
21/08/2018 |  15:49 ⇒ 18:05 | Autor: RTRS

Kako će se grijati stanovnici Novog Grada; ogrev skuplji nego prošle godine

U Novom Gradu već 26 godina nije u funkciji sistem centralnog graskog grijanja. Mještani ove opštine, zbog toga, u drugoj polovini avgusta, nabavljaju drvo za ogrjev. Ove godine činiće to po višim cijenama, nego prošle godine.

Јovo Mraz stanuje u naselju Ograde. Јoš nije nabavio drva za narednu grijnu sezonu, ali se za cijene raspitao.

"Cijene se kreću od šezdeset do sedamdeset maraka, u zavisnosti od prodavača i vrste drveta.Јe li to skupo? Za naša primanja to je prilično. a u našem naselju je najviše penzionera", kaže Mraz.

Na pitanje da li bi bilo bolje da se griju na gradsko grijanje, Јovo kaže da možda i ne bi jer, ističe gradsko grijanje je skuplje.

Drva su skupa je i Ismetu Veletanliću, ali drva se, kaže, moraju nabaviti. U junu ih je pripremio za predstojeću zimu.

"Obično kupim šest do sedam metara, a nešto ostane. O cijeni, da pravo kažem, i ne razmišljam jer kad drva zatrebaju nema veze koliko koštaju - kupiti se moraju", ističe Veletanlić.

U pojedinim zgradama, stanari su se sami organizovali i riješili problem grijanja. Primjer je Zajednica etažnih vlasnika u Ulici Karađorđa Petrovića broj 8 gdje su stanari prije 12 godina samoinicijativno digli kredit i kupili peć za centralno grijanje.

"Kredit smo otplatili zajedno i sada se bez problema grijemo na drva, a svaki stan kupi 10 metara ogreva", kaže Novica Risojević.

U Novom Gradu bilo je nekoliko pokušaja rješavanja problema grijanja. Međutim, sve je ostalo na pokušaju, jer nije bilo zainteresovanih investitora nakon privatizacije stanova. S druge strane, ni Zajednice etažnih vlasnika nisu pokretale ovo pitanje i kandidovale ga nadležnim u lokalnoj zajednici.