latinica  ћирилица
21/08/2018 |  17:40 ⇒ 22/08/2018 | 11:11 | Autor: RTRS

Vukovi sa Vučijaka odgovorili Mektiću

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić i danas se obrušio na brojne institucije Republike Srpske. Vladu je optužio da je izmislila odluku o ulasku Federalne policije na teritoriju Republike Srpske. Mektić je, između ostalog, izjavio i da uživa veliki ugled u ratnoj jedinici "Vukovi sa Vučijaka", koja je, navodno spremna da posluša njegov poziv na proteste protiv vlasti. Za kratko vrijeme, njegove tvrdnje su demantovane iz Udruženja elitne ratne jedinice iz Prnjavora, i sa internet-stranice Savjeta ministara. Reagovali su i brojni prozvani pojedinici.

Dragan Mektić tvrdi da ne postoji nijedan argument da je želio dati saglasnost Federalnoj policiji da uđe na teritoriju Srpske. Kaže da je samo iznio prijedlog Federalne Vlade da njena policija na cijeloj teritoriji BiH pomogne rješavanju migrantske krize.

"Moja je bila obaveza da to iznesem na sastanku Operativnog štaba i ja sam to uradio. Nikakvu odluku nismo donijeli na tom sastanku", izjavio je Mektić.

Ministra Mektića demantuje informacija objavljena na sajtu Ministarstva kojim rukovodi. Tamo je još prije šest dana napisano da je Operativni štab prihvatio odluku o ulasku Federalne policije u područja Republike Srpske. Mektić se i ovaj put obrušio na kritičare svog djelovanja. Tvrdi da je samo zbog želje aktuelne vlasti da ga politički eliminiše, počela istraga protiv 10-ak njegovih ratnih saboraca iz Prnjavora.

"Najveći broj ovih okaljanih momaka što se sad procesuira je iz najelitnije jedinice `Vukovi sa Vučijaka`. Јa vam poručujem da ćemo se organizovati i tu jedinicu dovesti ovde na Trg Davida Dragičevića i tu ćemo ponovo protesovati", kategoričan je bio Mektić.

Međutim, Slaviša Milanković, predsjednik Udruženja "Vukovi sa Vučijaka" ističe da je izjava ministra Mektića nepoštena i lažna.

"On nema ovlaštenje da govori o `Vukovima sa Vučijaka`. Samo jedan čovjek je mogao da pokrene `Vukove` a to je bio njihov komandant Veljko Milanković", dodaje Milanković.

Milanković je ponovio stav “Vukova sa Vučijaka” i bratskih veteranskih udruženja da su spremni da, eventualno, budu ispomoć u zaštiti granica Republike Srpske. Da bi se u tom slučaju stavili na raspolaganje ministru policije Republike Srpske Draganu Lukaču. A, upravo su Lukač i njegova porodica ponovo bili meta Mektićevih napada, zbog kako je rekao, finansijske dobiti ostvarene od Republike Srpske.

Samo 10-ak minuta nakon konferencije, na mjestu na kojem je prozvan, pojavio se Nenad Stevandić. Nije prećutao Mektićeve optužbe da je, navodno, umiješan u likvidaciju policijskog inspektora Miodraga Šušnice. Stevandić je ponovio da postoji pravosudna presuda u ovom slučaju u kojem nije ni saslušan.

"To što je Mektić neke izjave iz istrage izvadio i čita, izjave koje nisu ni verifikovane ni sudski prihvaćene, i što ih koristi samo da bi mene uprljao, to je znak da je čovjek u političkom rastrojstvu. Nema ni kulture ni percepcije za to što kao ministar može, šta ne. Prava je sramota da je ovakav čovjek ministar.", rekao je Stevandić.

Reagovao je i ratni policijski general Tomislav Kovač. Mektić ga je doveo u vezu sa kriminalnim radnjama u Sarajevu i Brčkom. Između ostalog, optužen je i da ne govori istinu kada se hvali spaktakularnim hapšenjem Vite Žepinića. Kovač je odbacio sve ove tvrdnje i uzvratio kontraooptužbom.

"Uhapsio sam Vitu Žepinića, uhapsio sam Vladimira Srebrova... Da sam na mjestu ministra policije uhapsio bih i tebe /Mektića/ zbog antiustvanog djelovanja. Neće ti ovo srpski narod nikad oprostiti, ove napade na institucije Republike Srpske, izjavio je Kovač.

Dok Mektić govori da se svim silama bori za Republiku Srpsku bez kriminala, Kovač i Stevandić imaju drugačije viđenje. Ocjenjuju da je cilj Mektićevih istupa na učestalim konferecijama za medije želja da se, kako kažu, dodvori Bakiru Izetbegoviću i zajedničkim inostranim pokroviteljima.