latinica  ћирилица
21/08/2018 |  18:06 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

U ŽRS uskoro novi kolektivni ugovor; nema povećanja plata, poručili iz menadžmenta

Osim onog, koje je propisala Vlada, radnici Željeznica na dodatno povećanje plata ne mogu računati. Ovo je poruka sindikatima, nakon sastanka sa resornim ministrom i upravom preduzeća. Uz pitanje plata, razgovarano je i o Kolektivnom ugovoru i restruktuiranju.

Prvi zahtjev na sastanku ostao je bez pozitivnog odgovora. Radnici Željeznica na dodatno povećanje plata ne mogu računati. Zahtjev sindikata za usklađivanjem naknade za radnike na nivo od prije deset godina, nije uvažen.

Dragan Savanović, generalni direktor Željeznica Republike Srpske, kratko je izjavio da "još nisu u ravnoteži".

Trećina radnika Željeznica, upozoravaju iz sindikata, tako će ostati sa platom nižom od najniže dogovorene. Istovremeno, kažu, pojedine ugovorene plate javna su tajna, a i one jednog dijela rukovodstva nerealno su visoke. Zato kažu, traže da se plata radnika vrati na prethodni nivo, tačnije da u odnosu na sadašnju bude povećana za 100 maraka.

"Radnici su izgubili 50 maraka toplog obroka mjesečno, na minulom radu je smanjeno za 20 do 30 maraka, takođe na regresu. Poslodavac sada na računu za plate ima tri miliona maraka bruto, dok je prije imao pet miliona. Sa kreditom se oslobađaju sredstva od 720.000 KM koja su išla Poreskoj upravi, a sada poslodavac neće ni to imati ", izjavio je predsjednik Sindikata održavanja šinskih vozila Goran Čamdžić.

Iako je situacija sada, kažu u Upravi, bolja, na pitanje koliki je trenutni akumulirani dug Željeznica, novinari su ostali bez odgovora, a radnici su dobili objašnjenje za negativan odgovor.

"Trenutno nismo još došli u situaciju da povećamo prihod, ali to očekujemo nakon smanjenja troškova", rekao je Savanović.

Eventualnim povećanjem plata bavio se i resorni ministar Neđo Trninić i poručio da je ubuduće to pitanje za Upravu.

Uz plate, važna tema bio je i kolektivni ugovor. Za osam dana to pitanje trebalo bi, kaže ministar, da se pokrene sa mrtve tačke i završi do 15. septembra. Željezničari su upozorili i da bi pojedini dijelovi preduzeća u procesu restrukturiranja mogli biti izgubljeni, ali ministar kaže da proces ide prema planu, ali sporije od zacrtane dinamike. Najveća boljka Željeznica - broj radnika, od 2011. je, tvrdi, smanjen za 1.100.

"Od početka restruktuiranja, gdje smo presjek pravili negdje oko 1. marta, broj radnika smanjen je manje od 500 i to je zapravo ono što smo i predvidjeli procesom restruktuiranja. Fali još nekih 30 do 40 radnika da izvršimo obavezu koju smo preuzeli od Svjetske banke, a to je da bude 500 radnika u prvoj godini restruktuiranja", naglasio je Trninić.

Situacija bi trebalo da bude povoljnija kada od septembra sredstva Svjetske banke, namijenjena procesu restruktuiranja, konačno postanu operativna. Iz tog iznosa trebalo bi da budu izmirena ranija dugovanja radnicima kao i pozajmice Vlade.