latinica  ћирилица
23/08/2018 |  18:03 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Kako će izgledati Srpsko-ruski centar i kako će Banjaluka dočekati Lavrova? (FOTO)

Srpsko-ruski hram u Banjaluci, koji će biti podignut u znak zahvalnosti ruskom imperatoru Nikolaju Drugom, ideja je koja se pojavila poslije Prvog svjetskog rata. Temelji će biti osveštani 17. septembra.

Događaju će prisustvovati šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i predstavnici ruske pravoslavne crkve. Policija je formirala i Štab za obezbjeđenje skupa.

Ideja stara cijeli vijek čekala je vrijeme u kome može da bude pretočena u stvarnost. Pokrenuli su je srpska inteligencija i srpski dobrovoljci u znak zahvalnosti ruskom caru za podršku Srbima u Velikom ratu. Događaji koji su uslijedili nisu dozvolili da ta ideja bude realizovana ni poslije Drugog svjetskog rata, u vrijeme komunizma.

- Koji su htjeli da se zahvale imperatoru i njegovoj porodici i ruskom narodu za ljubav koju su oni ukazali srpskom narodu tokom Prvog svjetskog rata, dodao je jerej Miladin Mitrović.

Na površini od 6.500 kvadratnih metara, pored hrama biće izgrađen i srpsko-ruski kulturni centar, u kome će se aktivno izučavati ruski jezik, pismenost i kultura, dešavati kulturni i duhovni događaji koji povezuju ruski i srpski narod. Hram će biti podignut u ruskom stilu, i biće kopija hrama posvećenog čudima Svetog Arhangela Mihaila, koji se nekada nalazio u Kremlju, srcu carske Rusije.

- Bio je jedan veliki duhovni rasadnik u ruskoj crkvi i ta crkva nije obnovljena u Kremlju. Odlučili smo da takva crkva bude ponovo obnovljena i podignuta makar kopija u Banjaluci i da Srbi pokažu zahvalnost ruskom narodu, istakao je Mitrović.

Za početak izgradnje rusko-srpskog hrama Vlada Republike Srpske ranije je izdvojila tri miliona maraka. Osvećenju temelja, 17. septembra prisustvovaće ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i predstavnici ruske pravoslavne crkve.

- To je prilika da još jednom potvrdimo značajno prijateljstvo koje imamo sa ruskom federacijom u tome ne vidimo nikakvu podzemnu aktivnost nego saradnju dva bratska nartoda i dvije zemlje, naglasio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Da će sve biti spremno za doček ruskog ministra inostranih poslova , potvrdili su nam u policiji, gdje je danas oformljen štab koji će se koordinisati aktivnosti na obezbjeđenju posjete ruskog diplomate Banjaluci, 17. septembra.