latinica  ћирилица
26/08/2018 |  16:06 ⇒ 11/09/2018 | 12:54 | Autor: RTRS

Dodik: Pozvaću Putina da dođe u Banjaluku

Ruski predsjednik, Vladimir Putin, dobiće poziv za dolazak u Banjaluku kada Rusko-srpski kulturni centar bude izgrađen.

Predsjednik Srpske, Milorad Dodik, ponosan je što će ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, poslije gotovo dvije decenije doći u Banjaluku.

Naglasio je da Lavrov dolazi u Banjaluku zato što podržava orijentaciju Republike Srpske, te ocijenio da je za Srbe odlično to što će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u septembru biti s Putinom, a Lavrov u Srpskoj.

Predsjednik Republike podsjetio je da će u Banjaluci 17. septembra biti osveštani temelji Rusko-srpskog kulturnog centra i da će tom događaju prisustvovati ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov. Dodik je istakao da vjeruje da je moguć dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina kada Centar bude izgrađen.

"Kada budemo izgradili taj centar, pozvaću predsjednika Putina da dođe u Banjaluku. Vjerujem da bi on našao dovoljno razloga da bude tu.", kazao je Dodik.

Komentarišući činjenicu da je istekao mandat ambaradorki SAD u BiH Morin Kormak i da se očekuje dolazak novog američkog ambasadora u BiH, Dodik je rekao da je Kormakova upropastila poziciju jedne moćne zemlje, kakve su SAD, na ovim prostorima i da Amerika nije zaslužila da ona nju uopšte predstavlja u ovom vremenu.

"Morin Kormak će u penziju, a ja u Predsjedništvo BiH. Imaću u planu da se sastanem sa novim američkim ambasadorom ako to želi, ali biće tu jasni principi, potpuno uvažavanje ili nema ništa od sastanaka", rekao je Dodik.

Govoreći o aktuelnim političkim temama i u intervjuu za "Večernje novosti", predsjednik Srpske je naglasio da se on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić konstantno bore da zaštite srpske nacionalne interese i da trpe velike pritiske Zapada i onih koji bi da nametnu rješenja štetna po Srpsku i Srbiju.

On je napomenuo da je njegov posao da uvijek, na svakom mjestu, brani Srpsku, što jasno pokazuje strancima posljednju deceniju i po.