latinica  ћирилица
27/08/2018 |  07:45 ⇒ 16:21 | Autor: SRNA

Od danas akcija "Zaštitimo djecu u saobraćaju"

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, povodom predstojećeg početka nove školske godine, od danas će sprovoditi akciju "Zaštitimo djecu u saobraćaju" kojom se vozači pozivaju na dodatan oprez u saobraćaju na putevima u blizini škola.
Djeca u saobraćaju - Foto: SRNA
Djeca u saobraćajuFoto: SRNA

Aktivnosti policijskih službenika na zaštiti djece u saobraćaju biće planirane u saradnji sa zaposlenima u školama i usklađene sa odvijanjem nastave, saopšteno je iz MUP-a.

Policija će kažnjavati nepropisno parkiranje u zonama škola i pješačkih prelaza, kao i na autobuskim stajalištima, te inicirati da se obezbijedi prohodnost pješačkih prolaza do školskih objekata i postavljanje pješačkih barijera kojima bi se spriječio direktan izlazak djece na kolovoz.

"Zadatak policijskih službenika prvenstveno će biti da nađu najbezbjednije trase za kretanje učenika iz prigradskih naselja i iz dijelova grada u kojima nema škola", navodi se u saopštenju.

U saradnji sa direktorima i pedagozima škola, u prvoj polovini septembra za učenike najmlađih uzrasta biće organizovana predavanja o temi bezbjednog i pravilnog učešća pješaka i biciklista u saobraćaju.

Tokom septembra biće pojačano prisustvo policijskih službenika u gradskim zonama i u blizini školskih objekata, s posebnim akcentom na kontrolu brzine kretanja vozila, te poštovanje pješačkih prelaza.

Policajci će obavljati pojačanu kontrolu vozila koja vrše organizovan prevoz djece, a vozila koja odaju sumnju da su tehnički neispravna upućivaće na vanredne tehničke preglede.

MUP Srpske apeluje na vozače da sa pojačanom pažnjom učestvuju u saobraćaju, te prilagode brzinu uslovima puta, naročito na putnim pravcima kojima se kreću učenici i u blizini škola.