latinica  ћирилица
28/08/2018 |  10:08 ⇒ 11:41 | Autor: SRNA

Vlada ulaže sredstva u Pale

Prema podacima Vlade Republike Srpske, do sada je po različitim osnovama iz Razvojnog programa i iz Budžeta Republike u opštinu Pale uloženo oko 80 miliona KM, dok je kroz kredite Investiciono-razvojne banke plasirano još oko 48,6 miliona KM.
Vlada Srpske - Foto: RTRS
Vlada SrpskeFoto: RTRS

U Vladi Srpske Srni je rečeno da će u ovoj godini biti uloženo još oko 1,6 KM za rekonstrukciju Romanijske ulice, izgradnju Muzeja odbrambeno-otadžbinskog rata i opremanje osnovnih škola "Pale" i "Srbija".

Iz sredstava Socijalno-ekonomske komponente Razvojnog programa Republike Srpske za projekte koji se realizuju na području opštine Pale odobreno je 26,6 miliona KM.

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida na području ove lokalne zajednice, Vlada Srpske je uložila više od 10 miliona KM.

Zahvaljujući tim sredstvima, stambeno su zbrinute 148 porodice, od čega izgradnjom stanova njih 87, dok je nepovratna novčana sredstva dobila 61 porodica.

Prema podacima Vlade Srpske, na području opštine Pale nema stambeno nezbrinutih porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Kada je riječ o socijalnom zbrinjavanju radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla, zbrinuto je 1.300 radnika iz sedam preduzeća, za šta je utrošeno više od četiri miliona KM, dok je kroz projekte zapošljavanja od 2007. do 2018. zaposleno 838 lica, za šta je utrošeno oko 3,4 miliona KM.

Kroz aktivnosti podrške privredi, među kojima su podsticaj izvoza, sufinansiranje preduzeća za proizvodnju tekstila, kože i obuće, te subvencije električne energije za socijalno ugrožene kategorije, Vlada Republike Srpske je izdvojila oko 3,7 miliona KM.

Prema podacima Vlade, u oblast poljoprivrede za područje opštine Pale od 2006. do danas uloženo je oko 7,4 miliona KM kroz razne projekte, kao što su podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela.

Među najznačajnim ulaganjima u ovoj lokalnoj zajednici, u Vladi Srpske su naveli ulaganja u oblast obrazovanja - više od 31 milion KM. Ovim sredstvima, između ostalog, izgrađeni su Studentski dom na Palama, Ekonomski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te obnovljen objekat Rektorata.

Takođe, iz ovih sredstava finansirane su i sanacija, rekonstrukcija, izgradnja i opremanje školskih objekata.

Značajnija ulaganja na području ove opštine su i ulaganja u izgradnju magistralnih, regionalnih i lokalnih putnih pravaca, za šta je izdvojeno više od 20 miliona KM.

Ukupna investicija u okviru projekta "Vodovod i kanalizacija Republike Srpske", koji se realizuje na teritoriji više opština u Srpskoj, za Pale iznosi 4,6 miliona KM.

Kroz projekte za omladinu i sport u ovoj lokalnoj zajednici izdvojeno je dva miliona KM, dok je za održivi povratak izdvojeno više od 1,7 miliona KM.