latinica  ћирилица
29/08/2018 |  14:09 ⇒ 30/08/2018 | 09:25 | Autor: RTRS

HE na Drini, najveći zajednički projekat Srpske i Srbije, vrijedan 200 miliona evra

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je na konferenciji za novinare u Trebinju nakon devete zajedničke sjednice Vlada Srpske i Srbiji, da se saradnja Srpske i Srbije nastavlja kroz realizaciju konkretnih projekata. Ona je istakla da je usvojeno 16. važnih zaključaka.

Premijerka Srpske je navela da će Srpska i Srbija prvi put raditi na zajedničkom projektu u oblasti energetike i dodala da su u pitanju projekti HE Foča i HE Pauci. Projekat hidroelektrana na Drini je najznačajniji projekat dogovoren na zajedničkoj sjednici.

- Ovi projekti vrijede 200 miliona evra, a u pitanju je snaga od 90 megavata. Takođe imamo konkretnu saradnju u oblasti namjenske industrije, što je jako značajno - naglasila je Cvijanovićeva.

Gradnja hidroelektrana Foča i Pauci, otvoriće vrata i za svu buduću saradnju u oblasti, u kojoj raspolažemo ogromnim resursima.

- To će biti prvi put da naše elektroprivrede zajednički realizuju jedan važan projekat. Nadama se da će to biti način da se otvore vrata za buduću saradnju u oblasti eneretike, gdje raspolažemo ogromnim resursima i potencijalima, zbog čega to želimo da stavimo u funkciju razvoja Srpske i Srbije, ali i društva u cjelini i svih naših građana - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da će aktivnosti na ovim projektima početi već u septembru, dok je tokom 2019. godine predviđena intenzivna priprema njihove realizacije. Cvijanovićeva je posebno zahvalila premijerki Srbije Ani Brnabić što je podržala realizaciju ovih projekata.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je danas da je Republika Srpska jača kad je jaka i Srbija.

- Radimo na još više projekata. Čestitam premijerki Cvijanović i predsjedniku Dodiku na napretku Republike Srpske, na budžetskoj stabilnosti i finansijskoj stabilnosti - navela je Brnabićeva.

Predsjednica Vlade Srbije istakla je da je Srbija od 2014. godine u Srpsku investirala i donirala 21.500.000 evra u projekte  koje su kandidovale lokalne zajednice. Neki od tih projekata su, kako je rekla, izgradnja vodovodnog sistema u selu Baljci u opštini Bileća, kao i revitalizacija starog grada u Trebinju.

- Јedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata je i most Bratoljub,  izgradnja dionice Tjentište - Brod na Drini u sklopu magistralnog puta M20 Gacko - Foča i otvaranje vrtića "Srbija" - naglasila je Brnabićeva.

Najveći iskorak, rekla je ona, napravljena je u oblasti turizma, energetike, infrastrukture, javne uprave i borbe protiv organizovanog kriminala.

- Od posebne važnosti, što se tiče turizma, je potpisivanje ugovora o adaptaciji i uređenju podzemnog grada Karađorđevića u Malom Zvorniku. U toku je javni poziv za izvođača radova i očekujemo da će oni početi u oktobru - istakla je Brnabićeva i dodala da zajedničke sjednice dvije Vlade nisu samo protokolarne, već da se na njima dogovaraju konkretni projekti.

U Trebinju su danas potpisani memorandumi o saradnji dvije vlade.