latinica  ћирилица
04/09/2018 |  17:53 ⇒ 05/09/2018 | 07:44 | Autor: RTRS

Predsjednik Srpske spriječio dolazak Bedžeta Pacolija u Banjaluku

Pozivom tzv. šefu diplomatije samoproglašenog Kosova Bedžetu Pacoliju da posjeti Banjaluku – ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak je, po instrukcijama Sarajeva i dijela međunarodne zajednice "indirektno" otvorio pitanje priznanja nezavisnosti Kosmeta i gurnuo prst u oko Republici Srpskoj.

Ovo je ocjena dijela stručne i političke javnosti Srpske i Srbije. Na neformalni sastanak ministara spoljnih poslova Procesa za saradnju u Јugoistočnoj Evropi - Pacoli, ipak, neće doći - jer mu je rampu stavio predsjednik Republike Srpske.

U danima raspleta najtežeg srpskog pitanja – Kosmeta, Igor Crnadak u posjetu poziva Bedžeta Pacolija i to , u Banjaluku, na neformalni sastanaka ministara spoljnih poslova Јugoistične Evorpe. Kada je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da Pacoli nije dobro došao i da mu vrata ni jedne institucije u Banjaluci neće biti otvorena, Crnadak saziva konferenciju za novinare i iznosi tvrdnje da je poziv uputio uz saglasnost Beograda-gdje ga je odmah demantovalo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Demantovane su i njegove optužbe da se predsjednik Dodik ranije sastajao sa Pacolijem, i to na banjalučkom aerodromu. 

"I jutros sam provjeravao evidenciju. Bedžet Pacoli nikad nije sletio na banjalučki aerodrom", rekao je direktor Aerodroma Banjaluka Duško Kovačević.

Video pogledajte i našem Youtube kanalu:

Zbog čega je Crnadak obmanjivao javnost sa čovjekom koga srpska javnost naziva „regionalnim“ provokatorom i ko je Pacoliju dao saglasnost da dođe u Banjaluku? Odgovor smo i danas tražili od šefa bh diplomatije i srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića čije je prisustvo i obraćanje najavljeno na neformalnoj Konferenciji ministara spoljnih poslova Јugoistočne Evorpe u Banjaluci. U izostanku odgovora podsjećamo da je Predsjedništvo, koje je po Ustavu nadležno za kreiranje i vođenje spoljne politike BiH, moralo biti konsultovano u slučaju pozivanja najviših zvaničnika samoproglašenog Kosova. Čak i da ministar spoljnih poslova Igor Crnadak nije zatražio saglasnost od Predsjedništva BiH – Mladen Ivanić je imao insturmente da spriječi dolazak jednog od najviših zvaničnika samoproglašenog Kosova u Banjaluku. Umjesto toga, njegov posao je obavio Milorad Dodik. 

"Јa ne znam ko je mogao da pomisli kad neko pozove Pacolija u Banjaluku da naša javnost neće reagovati. Јa ne mogu da vjerujem da postoji takav mozak u Republici Srpskoj, ali Crnadak je dokaz da ima. Ali, nije to njegov rukopis. To je rukopis Mladena Ivanića koji se uvijek sakrije iza i nikad ništa ne radi", istakao je Dodik. 

Zbog promtnog reagovanja predsjednika Republike Srpske Bedžet Pacoli je otkazao posjetu Banjaluci, zbog kako je rekao prijetnji upućenih njemu i delegaciji samoproglašnjnog Kosova. Na Tviter nalogu je napisao da put odlaže zbog prepreka koje je stvorio predsjednik Dodik. Potez Crnatka premijerka Željka Cvijanović ocijenila ispunjavanjem želja dijela međunarodne zajednice i stranih ambasada

"Crnadak je u želji da pokaže kako u Banjaluci može da okuplja morao da ispoštuje zahtjev iz EU i stranih ambasada, koji su insistirali i prošli put kada je okupljanje ministara bilo u Banjaluci, da bude predstavnik samoproglašenog Kosova. Oni su tada rekli da će, ukoliko ovo bude ispoštovano poslati višu delegaciju, u suprotnom neće poslati predstavnike posebnog ranga", dodala je Cvijanovićeva.

BiH diplomatijom iznenađena je i stručna javnost Srbije. Bivši ministar spoljnih poslova Živadin Јovanović smatra da ovo predstavlja direktnu uvredu Republike Srpske, Srbije i srpskog naroda koji nisu priznali nezasnost Kosmeta. 

"Ovo je dio izvjesnih lobija koji žele da korak po korak prejudiciraju ishod pregovora o budućem statusu. To, takođe, predstavlja izraz lobiranja onih istih snaga koje bi da stvore unitarnu BiH, a koje za krajnji cilj imaju ukidanje Republike Srpske", izjavio je Јovanović. 

Vijest o dolasku Pacolija u Banjaluku saznali su i Srbi na Kosmetu. Novinar i publicista Živojin Rakočević smatra da je Pacoli preuzeo ulogu glavnog regionalnog provokatora i da koristi posljednju fazu dijaloga Beograda i Prištine. Podsjetio je i na nedavni poziv Sulejmana Ugljanina Pacoliju da posjeti Novi Pazar što je spriječio zvanični Beograd. 

"Pacoli je svojim najavam posjeti Novom Pazaru i sada Banjaluci svjesno podigao tu ljestvicu provokacije i nastoji da prekrši sve norme i time na neki način omogući da BiH na ovakav način prizna Kosovo. Naravno da je to prst u oko Republici Srpskoj i osejćanjima naroda u Republici Srpskoj", kaže Rakočević. 

Nije ovo prvi put da se u Ministarstvu spoljnih poslova BiH – prema institucijama samoproglašenog Kosova ponašaju kao prema državi koja ima stolicu u Ujedinjenim nacijama. Tako je i prošle godine u javnosti procurio dokument gdje Crnatkovi službenici o Kosmetu pišu kao o suverenoj i nezavisnoj državi. Kada je pukla bruka-dokument je poništen, a za ministra- sve je bilo tehnička greška.