latinica  ћирилица
05/09/2018 |  13:40 ⇒ 15:00 | Autor: SRNA

Mektić: Registrovano 12.752 ilegalna migranta, azil zatražilo oko 1.000

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da su u BiH do danas registrovana 12.752 ilegalna migranta, od kojih je namjeru za azil iskazalo 12.337, a zahtjev za azil podnijelo 1.009.
Dragan Mektić (foto: youtube.com) -
Dragan Mektić (foto: youtube.com)

Mektić tvrdi da je, zahvaljujući raspoređivanju operativnih policijskih snaga na granici BiH, smanjen broj ulazaka ilegalnih migranata.

Ističući da je nemoguće hermetički zatvoriti granicu, on je rekao da je prethodnih dana smanjen broj migranata u Unsko-sanskom kantonu i da ih trenutno na tom prostoru boravi 1.500.

"Hiljadu i po ljudi ne predstavlja neku pretjeranu opasnost za remećenje normalnog života u BiH i ovih lokalnih zajednica", rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sastanka Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH.

On kaže da je po osnovu prihvata iz drugih zemalja u BiH primljeno 367 migranata, a po osnovu readmisije BiH je vratila 713 lica.

Mektić je dodao da je u prihvatnom centru u Istočnom Sarajevu smješteno 77 lica, a u Delijašima 57.

Kada je riječ o kapacitetima za smještaj migranata, Mektić je naveo da je u toku građevinska adaptacija kasarne Ušivak kod Hadžića i da bi ovaj objekt za petnaestak dana mogao da primi prve migrante.

Prema njegovim riječima, u toku su i radovi na prekrivanju Đačkog doma u Bihaću i postavljanje spoljašnje stolarije, a za vrijeme trajanja radova u objektu se nalaze migranti jer nema privremenog smještaja.

U motelu "Sedra" kod Cazina, precizirao je Mektić, do juče je smješteno 213 lica - porodica sa djecom i maloljetnika bez pratnje, a nakon adaptacije ovaj objekat će moći da primi 400 lica.

Kao najveći problem Mektić je naveo smještaj migranata na prostoru nekadašnjeg "Agrokomerca" u Velikoj Kladuši i odbijanje lokalnih vlasti da dozvole da se na toj lokaciji, gdje treba da bude postavljeno kontejnersko naselje, priključi voda.

"Voda je javno dobro, mogu postaviti uslove, ispunićemo ih, ali nije njihovo diskreciono pravo da daju ili ne daju vodu", istakao je ministar bezbjednosti.

On je dodao da je lokalnom vodovodnom preduzeću podnesen zahtjev za priključivanje vode i najavio da će vrlo brzo ponovo posjetiti Veliku Kladušu kako bi pokušao da se riješi ovaj problem.

Mektić nije isključio mogućnost pokretanja sudskog spora da bi ovaj problem bio riješen.

On je rekao da je na današnjem sastanku razgovarano i o sprečavanju trgovine ljudima, ali da je to dato u nadležnost operativnim policijskim agencijama, prije svega Agenciji za istrage i zaštitu, te Graničnoj policiji, kao i MUP-u Republike Srpske, podsjećajući da od prošle sjednice sastancima Operativnog štaba prisustvuje i direktor Uprave policije Republike Srpske.

"Oni će taj problem rješavati kroz vlastiti operativni program", dodao je Mektić.