latinica  ћирилица
07/09/2018 |  11:20 ⇒ 13:00 | Autor: SRNA

Čast otadžbine: Sačuvati mir u Republici Srpskoj

Udruženje "Čast otadžbine" iz Beograda pozvalo je danas građane Republike Srpske da sačuvaju mir i onemoguće subverzivne djelatnosti neprijatelja srpskog naroda, koji bi da spriječe demokratske izbore.
Čast otadžbine (Foto: castotadzbine.rs) -
Čast otadžbine (Foto: castotadzbine.rs)

"Čast otadžbine" upozorila je da Srbe "prati usud" izdaja, koje su kao posljedicu uvijek imale velika stradanja srpskog naroda.

Ovo udruženje je podsjetilo da je glas Bogića Bogićevića, posljednjeg člana Predsjedništva SFRЈ iz BiH, protiv uvođenja vanrednog stanja koji je predložio vrh ЈNA, onemogućio da vojska zaštiti ustavni poredak Јugoslavije i omogućio raspad zajedničke države, građanski rat i stradanje naroda.

"Da li je to istraženo i adekvatno istorijski okarakterisano? Da li je izučeno, nagrađeno ili kažnjeno? Zašto Јovan Divjak kao Srbin oficir, okrvavi ruke i komandova u akciji terorista na svoje golobrade vojnike i uvede nas u rat. Zašto /Mirko/ Pejanović dade legitimitet Aliji Izetbegoviću i omogući mu maskiranje `Islamske deklaracije` i pokušaja njene realizacije u BiH?", navodi "Čast otadžbine".

Ovo udruženje smatra da nedorečenost i neistraženost tih djela od istoričara i analitičara rađa "nove Bogićeviće, Divjake i Pejanoviće".

"Da li su to zločini protiv ustavnog poretka, mira i slobode? Da li imamo za pravo da ih pustimo u zaborav?", pita "Čast otadžbine".

Ovo udruženje ocjenilo je i da je "vrh Saveza za promjene duboko u izdaji interesa Republike Srpske i njenog naroda" i da "svjesni potpunog poraza očajnički pokušavaju izazvati `dešavanje ulice i naroda`, zloupotrebom svih nesreća, pa čak i smrt Davida /Dragičevića/".

"Čast otadžbine" oštro je kritikovala nastojanja u kojima se, neargumentovano optužuju institucije Republike Srpske, pritom koristeći OBA i Sipu za urušavanje institucija Srpske.

"Pokušaja ubistva novinara /Vladimira/ Kovačevića osuđujemo. Istragu treba usmjeriti i prema Sarajevu i stranom faktoru", ističu iz "Časti otadžbine".