latinica  ћирилица
07/09/2018 |  12:56 | Autor: SRNA

Gradiška: Moguće dobijanje granta za rješenje problema otpadnih voda

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je danas da opština ima sve preduslove da dobije značajan grant u iznosima od 14 i osam miliona evra za samoodrživo sistemsko rješenje u tretiranju kanalizacionih i otpadnih voda.
Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić razgovarao sa zamjenikom direktora za saradnju švajcarske Ambasade u BiH Patrikom Eglijem - Foto: SRNA
Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić razgovarao sa zamjenikom direktora za saradnju švajcarske Ambasade u BiH Patrikom EglijemFoto: SRNA

On je sa zamjenikom direktora za saradnju švajcarske Ambasade u BiH Patrikom Eglijem razgovarao o mogućnostima saradnje u realizaciji infrastrukturnih projekata.

Adžić je rekao da je sa Eglijem razgovarao o projektu rekonstrukcije i dogradnje primarnog kanalizacionog kolektora, izgradnje glavnog prečistača i sekundarne kanalizacione mreže, s ciljem ekološke zaštite izvorišta vode u Žeravici.

On je naglasio da su razgovori sa švajcarskom Ambasadom i Njemačkom razvojnom bankom, koji su pokazali interes da učestvuju u projektu, već u poodmakloj fazi.

"Prije sedam dana u posjeti Gradišci bio je i stručni konsultant Njemačke razvojne banke, a danas smo predstavicima švajcarske Ambasade prezentovali pozitivne ocjene naše strategije za odvod otpadnih i kanalizacionih voda i vodosnabdijevanje", naveo je Adžić.

Egli je rekao da Vlada Švajcarske ima interes da ulaže u infrastukturu i njenu obnovu na području Gradiške i da je to samo jedan od segmenata moguće saradnje.

On je naglasio da je potrebno da u opštini postoji sistem odgovornosti i transparentrnosti prema građanima i da su stekli utisak da postoji mogućnost za dobru saradnju na dobrobit građana opština Gradiška.

"Program koji ovdje pripremamo dio je šireg portfolija koji Švajcarska sprovodi u BiH. Naš glavni cilj u BiH jeste da ljudi iskoriste mogućnosti koje stoje pred njima, a u središtu toga su opštine. Ima još posla da se radi, ali srećni smo što postavljamo put ka tom cilju", rekao je Egli.