latinica  ћирилица
07/09/2018 |  13:15 ⇒ 19:34 | Autor: RTRS

Održana komemoracija povodom smrti Marijana Beneša

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci održan je komemorativni skup povodom smrti jednog od najtrofejnijig banjalučkih sportista Marijana Beneša.

Od jednog od najvećih sportista bivše Јugoslavije oprostili su se rodbina, prijatelji i veliki broj zvaničnika Republike Srpske.

Skup su organizovali grad Banjaluka i porodica Beneš.

Benešov prijatelj i poznati banjalučki dizač tegova Mile Šestić poručio je da Marijan bio bokser kakve će pominjati buduća pokoljenja.

Proslavljeni banjalučki bokser i nekadašnji predsjednik Bokserskog kluba "Slavija" Dragan Batar rekao je da je Beneš uvijek bio spreman da se žrtvuje za klub i bio je jedan od najzalužnijih što je "Slavija" postala prvak nekadašnje Јugoslavije.

"Ako odete bilo gdje u svijet i kažete da ste iz Banjaluke, prvo pitanje je bilo `ima li Beneša`", rekao je Batar.

Legenda srpskog i jugoslovenskog boksa Tadija Kačar rekao je da je Beneš bio veliki šampion, legenda jugoslovenskog i evropskog boksa, te da je plijenio plemenitom dušom i likom.

"Bio je kao niko drugi, pjesnik, svirao je klavir i flautu, a bio je takav nokauter, razarač u ringu koji je uzdignute ruke pozdravljao svoje protivnike, a u rijetkim prilikama, kada njegova ruka nije bila podignuta, znao je da cijeni svoje protivnike i to je njegova veličina koja ga svrstava u red nezaboravnih i stavlja na listu vječnih, neprevaziđenih boksera bivše Јugoslavije i ovog dijela Evrope", rekao je Kačar.

Komemoraciji su, uz porodicu i brojne prijatelje, prisustvovali i ministri u Vladi Srpske, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH, brojni sportisti i sportski radnici i drugi predstavnici društvenog i sportskog života Banjaluke i Republike Srpske.

Legendarni bokser Marijan Beneš, koji je preminuo u utorak, u 68. godini, sahranjen je na banjalučkom groblju "Sveti Marko".