latinica  ћирилица
07/09/2018 |  13:22 ⇒ 18:06 | Autor: SRNA

Od 1. januara do 5. septembra u Srpskoj otkriveno 2.852 migranta

U toku ove godine policija Republike Srpske je pronašla 2.852 migranta, koji su ilegalno ušli u BiH, a najviše ih je otkriveno na području Policijske uprave Bijeljina - 1.227, konstatovano je na sastanku Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Srpske, koji je formirala Vlada.
Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata (ARHIV) - Foto: SRNA
Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata (ARHIV)Foto: SRNA

U periodu od 1. januara do 5. septembra ove godine na području PU Zvornik otkriveno je 440 ilegalnih migranata, Trebinje - 264, Foča - 211, Banjaluka - 209, Istočno Sarajevo 160, Prijedor 149, Gradiška 131, Doboj 56 i na području PU Mrkonjić Grad pet, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske nakon današnjeg trećeg sastanka ovog tijela održanog u Banjaluci.

U navedenom periodu policija Republike Srpske je Tužilaštvu BiH podnijela 23 izvještaja protiv 28 lica zbog osnova sumnje da su počinili 25 krivičnih djela krijumčarenje ljudi, od kojih je jedno krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krijumčarenjem ljudima.

U saopštenju se naglašava da u više od 90 odsto slučajeva pronađeni migranti nemaju lična identifikaciona dokumenta.

Na sastanku je utvrđeno da je na području BiH zaključno sa 4. septembrom registrovano 12.752 nezakonitih/ilegalnih migranata, a najviše ih je iz Pakistana /4.338/, Sirije /1.880/, Irana /1.734/, Avganistana /1.270/ i Iraka /1.108/.

Namjeru za azil izrazilo je 11.837 migranata, a zahtjev za azil je podnijelo njih 1.099 migranata, dok je putem readmisije u druge zemlje vraćeno 713 migranata.

Policija Republike Srpske i dalje pruža pomoć i podršku Graničnoj policiji BiH u otkrivanju i sprečavanju ilegalnog ulaska migranata preko granice BiH i u tu svrhu je angažovala 78 policijskih službenika.

U slučaju potrebe, policija Republike Srpske može izdvojiti veći broj policijskih službenika koji bi pomogli Graničnoj policiji BiH u sprečavanju i otkrivanju ilegalnih migracija.

Osim uznemirenja građana u mjestima u kojima se pojavljuju migranti, za sada na području Republike Srpske nije zabilježeno vršenje krivičnih djela ili narušavanje javnog reda i mira od migranata, prvenstveno zato što policija Republike Srpske preduzima odgovarajuće preventivne aktivnosti, odnosno ne dozvoljava kretanje ilegalnih migranata bez nadzora.

U saopštenju iz MUP-a Srpske ističe se da će i u narednom periodu biti nastavljen pojačan rad na području svih policijskih uprava na rješavanju problematike koja se odnosi na ilegalne migracije.