latinica  ћирилица
07/09/2018 |  15:32 | Autor: SRNA

Erdogan pozvao na postizanje dogovora o prekidu vatre u Idlibu

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je predsjednika Irana Hasana Rohanija i ruskog predsjednika Vladimira Putina da postignu dogovor o prekidu vatre u sirijskoj pokrajini Idlib, javili su turski mediji.
Redžep Tajip Erdogan - Foto: AP
Redžep Tajip ErdoganFoto: AP


On je tokom sastanka sa liderima Rusije i Irana u Teheranu, koji uživo prenosi turska televizija, rekao da bi takav sporazum bio "pobjednički ishod" ovog trilateralnog sastanka.

Erdogan je napomenuo da je Turska ispunila kapacitet kada je riječ o prihvatanju izbjeglica, čime je nagovijestio da Ankara nema volju da prihvati još ljudi u slučaju priliva migranata iz Idliba.

Turski predsjednik naglasio je da bi bilo kakav napad na Idlib bio užasan i da bi prouzrokovao kretanje miliona civila ka granici Turske, koja je već prihvatila oko 3,5 miliona izbjeglica iz Sirije.

Erdogan je izjavio i da je Turska "ekstremno iziritirana" podrškom koju SAD pružaju terorističkim organizacijama u Siriji, iako je prijetnja "Islamske države" smanjena.

Predsjednik Turske dodao je da Vašington pokušava da prisustvo sirijske kurdske Narodne zaštitne jedinice u Siriji učini stalnim.

Trojica lidera, čije su uloge veoma važne u sirijskom građanskom ratu, sastala su se danas u Teheranu kako bi razgovarali o Idlibu, dok se sukobljene strane u Siriji pripremaju za ono što bi trebalo da bude posljednja velika bitka u sukobima koji su počeli 2011. godine.