latinica  ћирилица
07/09/2018 |  15:49 | Autor: SRNA

Uspješan nastup Srbije na sajmu knjiga u Moskvi

Srbija se na Međunarodnom sajmu knjiga u Moskvi uspješno predstavila knjigama domaćih savremenih pisaca, kao i djelima posvećenim srpskoj srednjovijekovnoj umjetnosti, kulturi i tradiciji, saopšteno je danas iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.
Međunarodni sajam knjiga u Moskvi (Foto: expo.vdnh.ru/arhiv) -
Međunarodni sajam knjiga u Moskvi (Foto: expo.vdnh.ru/arhiv)

Na nacionalnom štandu Srbije ruskoj publici premijerno je predstavljena zbirka pripovijedaka Danila Kiša "Grobnica za Borisa Davidoviča", nedavno prevedena i objavljena na ruskom jeziku.

Posjetioci su imali priliku da se na štandu Srbije susretnu i sa djelima Borislava Pekića, Vaska Pope, Miodraga Pavlovića, Ivana V. Lalića, kao i Milorada Pavića, na čiju je bistu u Moskvi, tokom sajma, delagacija Srbije položila cvijeće.

Na sajmskim forumima posebnu pažnju publike privukli su razgovori sa piscima Vladanom Matijevićem i Nikolom Vujčićem, a u tematskim diskusijama skrenuta je pažnja na savremeni srpski roman, dramu i poeziju.

Dio štanda Srbije posvećen je autorima koji su učestvovali i pisali o Prvom svjetskom ratu: Vladislavu Petkoviću Disu, Petru Kočiću, Milutinu Uskokoviću i Milutinu Bojiću, kao i obilježavanju aktuelnih godišnjica srpskih klasika Miloša Crnjanskog, Desanke Maksimović i Alekse Šantića.

Srbija se na moskovskom Sajmu knjiga, koji traje od 5. do 9. septembra, predstavlja pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, a u organizaciji Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", kao programskog, i Privredne komore Srbije, kao tehničkog realizatora.