latinica  ћирилица
07/09/2018 |  18:02 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

U trebinjskim vinogradima u punom jeku berba grožđa

U trebinjskim vinogradima u punom jeku je berba grožđa. Vinogradari kažu da je ove godine prinos čak za četvrtinu veći nego lani, ali da je zbog varljivog i kišnog ljeta bilo teško sačuvati zdravo grožđe.

Varljivo ljeto je učinilo svoje , pa su vinogradari zbog češćih kiša morali da ulože dodatni trud kako bi sačuvali kvalitet grožđa. 

"Imali smo zaista nezgodno ljeto, sa dosta kiša. Tako da smo morali dodatne mjere da preduzmemo. Mislim da će biti prinos veći za 20-25 odsto", kaže inženjer agronomije u "Agrofinu" Branko Anđelić. 

Berači su u vinogradima od ranog jutra, a berba se organizuje prema sortama: one ranije i osjetljivije beru se prve, a ostale prispjevaju za berbu mnogo kasnije, čak do oktobra.

"Beremo po cijeli dan. Nije teško ako je grožđe zdravo, pa ga ne treba prebirati. Imamo i pauze", izjavila je radnica Mirjana Škrivan.

Kada se grožđe obere, počinje dugotrajan i osjetljiv proces prerade , dok se ne dobiju kvalitetna vina i rakije. 

"Ovo je doba godine kada radimo mnogo, sve ono špto smo tokom godine ulagali da se pokaže", istakao je direktor "Podruma Vukoje" Radovan Vukoje.

Neki vinogradari poput porodice Vukoje grožđe proizvode isključivo za vlastitu vinariju. Drugi , poput "Agrofina" dio prinosa prodaju i na slobodnom tržiuštu. Naime, odavno brojni domaćini u Trebinju i okolini, kupuju grožđe kako bi proizveli vino i rakiju za svoje domaćinstvo. 

"Cijene su otprilike kao lani, 1 do 1 i 15 po kilogramu, zavisno od sorte", dodao je Anđelić.

Vinogradari se nadaju da će i lijepo vrijeme, bez kiše , potrajati, kako bi na vrijeme rod iz vinograda prebacili u podrume na dalju preradu.