latinica  ћирилица
07/09/2018 |  20:50 | Autor: vecernjenovosti

Film "Izgrednici" srpski kandidat za Oskara (VIDEO)

Uz oštre kritike i polemike izabran srpski kandidat za najveću filmsku nagradu. Božidar Zečević: Srbija ove godine nema film za visoko svjetsko takmičenje
Film "Izgrednici" Dejana Zećevića (Foto: Promo) -
Film "Izgrednici" Dejana Zećevića (Foto: Promo)

Film "Izgrednici" u režiji Dejana Zečevića, po scenariju Đorđa Milosavljevića, izabran je za srpskog kandidata za 91. nagradu Oskar Američke filmske akademije. Odluka je doneta javnim glasanjem 13 članova Stručnog odbora Akademije filmske umjetnosti i nauke Srbije (AFUN), koji su u petak bili prisutni u bioskopu "Roda" (predsjednik Odbora, filmolog Petar Volk, zbog lošeg vida to nije mogao da učini), a tri člana su bila odsutna.

Zečevićeva socijalna drama, koja je od svjetske premijere na festivalu u Čikagu osvojila mnogobrojne nagrade, dobila je devet glasova, a u konkurenciji su bila još tri filma - "O bubicama i herojima" Petra Pašića (nije dobio nijedan glas), "Nigde" Predraga Velinovića (jedan glas), i dokumentarac "Druga strana svega" Mile Turajlić (tri glasa).

Prema propozicijama Američke filmske akademije, svoje dokumentarno ostvarenje Mila Turajlić može i samostalno da kandiduje za Oskar, jer je osvojilo Gran-pri na najprestižnijem festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu.

Na pitanje "Novosti" kakva je ovogodišnja srpska filmska produkcija, i na insistiranje da neko od članova SO AFUN-a koji je glasao za Zečevićev film obrazloži svoju odluku, istoričar filma, dramaturg i reditelj Božidar Zečević je rekao da lično smatra da Srbija ove godine nema pravog kandidata za Oskar, ali da je svoj glas ipak dao filmu "Izgrednici".

- Od četiri ponuđena filma, ali i od ostalih koji su snimljeni i koje sam imao priliku da vidim, ja ne znam zašto bismo se izlagali troškovima za produkciju čiji nijedan predstavnik ne zaslužuje da konkuriše za jednu tako visoku nagradu, mada ne mislim tako visoko o Oskaru. Јa sam zagovarao stav da ove godine ne izaberemo našeg kandidata, nekolicina je takođe dijelila moje mišljenje, ali smo na kraju odustali od toga, jer je zaključeno da nije dobro da priznajemo da nemamo film te kategorije. I, pošto je srpski film danas na tako niskim granama i visi na nekoj poslednjoj ivici, a mi ipak moramo da razgovaramo šta je najbolje što je napravljeno ove godine i što je malo više odskočilo, onda je to zaista film "Izgrednici" Dejana Zečevića. Ako je to dovoljno za kandidaturu za Oskar, utoliko bolje - istakao je Božidar Zečević.