latinica  ћирилица
08/09/2018 |  16:25 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Marko Dušanić iz Doboja najmlađi učesnik DŽiju-džicu prvenstva u Atini

Јedan od osam takmičara iz BiH na džiju-džicu Svjetskom prvenstvu u Atini trebalo bi da bude i Dobojlija Marko Dušanić. Sa 11 godina najmlađi je učesnik prvenstva, ali sa najviše potencijala. Problem za odlazak je novac, do kojeg talentovani sportisti teško dolaze.

Ne može svako da izbori nastup na svjetskom prvenstvu. Marku je pošlo za rukom. Iako najmlađi od takmičara, trener vjeruje u njega i kaže da je veliki talenat čije vrijeme tek dolazi.

"Šanse su velike, on ide, dobio je poziv, jedan je od osam takmičara reprezentacije. Spreman je, svojim radom i trudom je to zaslužio. Samim tim što su ga pozvali u našu reprezentaciju, ima velike šanse da osvoji medalju, zato što je u svojoj kategoriji najbolji", ističe trener u džiu-džicu klubu "Јedinstvo" Doboj Milan Tubić.

Dokaz za to su posljednji uspjesi golobradog dječaka. Prošle i ove godine na svim međunarodnim i republičkim takmičenjima osvajao je zlato.

Državni je prvak u svojoj kategoriji. Na Balkanskom prvenstvu u Podgorici u velikoj konkurenciji osvojio je srebro. Vrijedno radi, priprema se za Grčku, a optimizma mu ne nedostaje.

"Očekujem da ću osvojiti neku medalju, pripremam se za to da budem prvi", kaže Marko.

Svjetsko prvenstvo u Atini počinje 21. septembra, a u Markovom klubu još nisu sastavili finansije.

"Finansije su uvijek problem, kao što znate, teška je situacija, ali nekako se snalazimo", rekao je trener Tubić.

Za troškove odlaska na prestižno takmičenje nedostaje oko 900 maraka. Klub i roditelji iscrpili su svoje mogućnosti pa se uzdaju u sponzore.

Osim Marka na Svjetski kup nada do 15 godina u džiju-džicu putuje još sedam sportista iz Banjaluke, Gradiške i Istočnog Sarajeva.