latinica  ћирилица
08/09/2018 |  18:26 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Nova osovina usred Evrope - Otpor briselskoj promigrantskoj politici

Promjena demografske slike "starog kontinenta" kao posljedica migrantske krize, sve rjeđe nalazi uporište u članicama Evropske unije. O ovom pitanju su se prvo negativno izjasnile članice Višegradske grupe, a to je i jedan od razloga pobjede populista i nacionalnih stranaka u Italiji, Mađarskoj i Austriji. Nakon parlamentarnih izbora koji se završavaju sutra, očekuje se da se to dogodi i u Švedskoj.

Bivši glavni strateg američkog predsjednika Donalda Trampa Stiv Benon planira da proširi uticaj populista i nacionalnih stranaka u Evropi, otvaranjem fondacije u Briselu i u tu svrhu formiranjem centra.

Sve je počelo sa Bregzitom u junu 2016-te, nastavljeno Trampovom pobjedom, ali Benonu su cilj izbori za Evropski parlament u maju sljedeće godine, gdje namjerava da osnaži stranke, kako bi bili konkurentniji onima koje, kako tvrdi, finansira fondacija DŽordža Soroša.

"Mi samo pokušavamo da budemo protivteža tome sa znatno manje sredstava, da ponudimo sofisticiranost u političkim procesima kako bismo se borili sa tim. Mislim da ćemo biti vrlo uspješni i da ćemo ponuditi ljudima u Evropi, pojedinačnim nacionalnim državama, bilo da je riječ o Mađarskoj, Njemačkoj, Italiji, stvarni glas u Evropskom parlamentu, počevši od proljeća 2019. godine", rekao je Benon.

Benonove ideje podržava i Republika Srpska, koju će, prema najavama, uskoro posjetiti.

"Potisnuti identitet je najgora stvar i potisnuti identitet uvijek gura reakciju, odnosno pobunu, i treba ljudima dozvoliti da imaju svoj identitet i narodi treba da imaju države i da zajednički sarađuju, a ne da neka nadpriča upravlja tim. To je ono što me je privuklo u Benonovom stavu", kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Analitičari smatraju da je alijansa populističkih i nacionalnih partija nastalih na antimigrantskoj ideji, već stvorena u Evropi.

"Neka vrsta alijanse desničarskih i populističkih partija je već na neki način formirana u Evropi, Orban ima svoje istomišljenike, desnica je ojačala i došla na vlast u Italiji... Stiv Benon nastoji da to na neki način ozvaniči i oformi. Njemu u prilog ide svakako i jačanje desnice u Njemačkoj zbog liberalne politike koju je do sada sprovodila Angela Merkel . U tom pogledu stvarno se nešto događa, kakav će krajnji rezultat biti, ostaje da se vidi", naglašava spoljno-politički analitičar Milan Mišić.

Ostvare li populisti i nacionalne stranke dobre rezultate na izborima za Evropski parlament, dobiće snažnu grupu evropskih poslanika sa izrazitim antimigrantskim stavom koji će uticati na politiku Brisela i politiku otvorenih granica, a u Evropskoj uniji se već nalazi više od milion migranata.