latinica  ћирилица
09/09/2018 |  08:10 ⇒ 13:17 | Autor: RTS

Kosovska policija zaustavila Vučića na putu ka Banjama, mještanima se obratio telefonom

Kolonu u kojoj se nalazio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je krenuo ka selu Banje, zaustavila je kosovska policija. Mještanima Banja Vučić se obratio telefonom. Kosovska vlada je prethodno otkazala posjetu iz bezbjednosnih razloga. Nekoliko stotina Albanaca jutros je blokiralo sve puteve ka tom srpskom selu. Kako nezvanično saznaje RTS, Kadri Veselji je organizator i pored upozorenja Amerikanaca da to ne radi. Kako javljaju izvještači RTS-a, tokom noći i jutra čuli su se i rafali. U selu Banje je mirno.

12:45 Vučić je rekao da je na KiM došao da otvoreno razgovara o našoj teškoj poziciji i to na jedini način na koji se istina saopštava – oči u oči, lice u lice.

 "Ne znam koliko će Srbija da me sluša ali da ćutim ne mogu i ne smijem, ali još manje smijem da se pravim nevješt i lud. Narod mi je pružio poverenje a mandat mi je ono što je propisao i vladika Nikolaj: ako treba da branim sebe, ima da ćutim, ako treba da branim istinu, ima da govorim", istakao je Vučić tokom obraćanja u Kos.Mitrovici.

Predsjednik Srbije kaže da mu je dužnost da priča i o neostvarenim snovima i iluzijama, o tome što smo vjerovali da nadmoćni i vječni i da su drugi gluplji i slabiji od nas.

Srbi su ginuli i za Knin, i za Sarajevo i za Prištinu a danas je, podsjeća, tamo manje Srba nego što ih je ikada bilo.

"Nema nas tamo ne zato što su drugi bili jači i pametniji, već zato što nismo shvatili da nismo sami u svijetu i da se bez svijeta ne može", poručio je Vučić.

Vidjeli smo, kaže, i slušali samo sebe, a drugi nas nisu zanimali.

"Platili smo cijenu i nismo postali veći na način na koji su to neki zamišljali - danas bez kapi krvi postajemo veći - jer radimo, a ne ratujemo, deca rastu, a ne sahranjujemo ih posle bombardovanja. Ljubimo zemlju svoje dece, a ne svojih predaka, danas imamo svoje mesto u svetu, svakoga dana smo sve ugledniji i uvaženiji - u Briselu, Vašingtonu i, naravno, Moskvi i hvala prijateljima u Rusiji koji su uvijek bili uz nas", istakao je Vučić.

12:10 Počelo obraćanje predsjednika Srbije, koji se na početku izvinio građanima Srbice koji nisu mogli da dođu na današnji skup i zahvalio se mještanima Banje koji su ga čekali i pripremili mu veličanstven doček (RTS).

11:45 Veliki broj Srba okupio se na Trgu Šumadija u Kosovskoj Mitrovici gdje se očekuje obraćanje predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

 

Kolonu u kojoj se nalazio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je krenuo ka selu Banje, zaustavila je kosovska policija. Kosovska vlada je prethodno otkazala posjetu iz bezbjednosnih razloga. U selu Banje je mirno.

11.00 - Vučić je za RTS rekao da je odustao od odlaska u Banje jer nije želio da ugrožava tamošnje Srbe. Ne volim puške, mada nisam nešto uplašen, ali ja nikad narod neću pozivati na oružje, rekao je predsjednik Srbije. 

Žao mi je što nisam mogao da dođem jer to nisu htjele prištinske vlasti, rekao je Vučić mještanima Banja preko telefona.

09.10 - U toku je totalna blokada puta ka Banjama na pet lokacija, a očekuje se još masovniji izlazak albanskog stanovništva. Kadri Veselji je organizator i pored upozorenja Amerikanaca da to ne radi, javlja RTS.

Blokada puta

Protest na putu zatekla je jutros ekipa RTS-a, nekoliko kilometara od Kosovske Mitrovice. Okupljeni nose transparente protiv posete Vučića Kosmetu. Put je blokiran i sa nekoliko kamiona.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je jutros, povodom informacija da su veterani OVK blokirali put Kosovska Mitrovica-Srbica zbog njegove posjete Kosovu i Metohiji, da su se grdno prevarili ako misle da će ga zastrašiti.

Vučić je istakao da stvari treba da se rješavaju riječima i pameću, a ne oruđem i oružjem.

Selo Banja nalazi se u Srbici, koja je u potpunosti naseljena Albancima. U Banjama se nalazi oko 300 srpskih kuća.

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović rekao je da je to drenički kraj, poznat po ekstremisitma i najvećim zločinima koje su Albanci počinili.

"Očigledno je da su Albanci nervozni. Ovo nije spontan, već organizovan protest od strane njihovih saboraca i političkog vrha sa ciljem da se poremeti posjeta i da se Srbi prestraše", rekao je Ivanović.

Planom posjete bilo je predviđeno da Vučić obiđe predškolsku ustanovu "Maja" i da razgovara sa mještanima.