latinica  ћирилица
09/09/2018 |  12:41 ⇒ 17:15 | Autor: SRNA

Dodik: Vučić radi odgovoran narodni, državni i nacionalni posao

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je zabrana kretanja predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na Kosovu i Metohiji loša poruka marionetskih vlasti u Prištini.
Milorad Dodik - Foto: TANЈUG
Milorad DodikFoto: TANЈUG

Dodik je naglasio da je politika predsjednika Srbije politika dijaloga, zbog čega je otišao u posjetu Kosovu i Metohiji.

On smatra da Vučić radi odgovoran narodni, državni i nacionalni posao, a da ovaj potez govori o takozvanim kosovskim vlastima.

"Oni misle da se sve može završiti silom, dok je politika Vučića politika dijaloga i on je došao na Kosova da razgovara. Ovo je i najgora priča i pristup Evropi, koja će, najvjerovatnije, da ignoriše tako nešto", rekao je Dodik novinarima u Bihaću.

Dodik je upitao što bi se dogodilo da je neko od Srba zabranio nekom od Albanaca da pređe preko teritorije Srbije i ide dalje prema Evropi.

"Sada u suštini predsjedniku države, čije je Kosovo integralni dio po politici te države i Rezoluciji 1244 UN, marionetske vlasti iz Prištine zabranjuju da se kreće među svojim narodom", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, to je neprihvatljivo, nedopustivo i govori o samoj namjeri tog režima i podršci koju imaju.

"Da sam na mjestu Vučića sigurno ne bih otišao tamo, jer je poznato da EU i vlasti na Kosovu zajedno djeluju i protiv njega lično i njegovih inicijativa, kao i protiv Srbije i srpskog naroda na Kosovu", rekao je Dodik.

Bivši pripadnici terorističke OVK jutros su blokirali puteve prema selu Banje u naselju Srbija, južno od Ibra, koje je tokom boravka na Kosovu i Metohiji trebalo da posjeti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vlada privremenih institucija u Prištini jutros je otkazala Vučićevu posjetu selu Banje iz bezbjednosnih razloga, ali je predsjednik Srbije, uprkos takvoj odlucio krenuo makadamskim putem.

Konvoj u kojem je bio predsjednik Srbije zaustavio je KPS u selu Ugljare, a nakon toga se vratio prema Kosovskoj Mitrovici.