latinica  ћирилица
09/09/2018 |  13:34 ⇒ 14:23 | Autor: RTRS

Cvijanović: Region u haosu, sa Kosova poslate loše poruke

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je region u haosu za šta je kriva međunarodna zajednica, te da su danas poslate loše poruke sa Kosova gdje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokušao da posjeti Srbe u selu Banje u dreničkom kraju, ali su Albanci podigli barikade i onemogućili prolazak.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

"Ova regija je u haosu. Moram reći da je većina toga rezultat pogrešne uključenosti međunarodne zajednice u mikrosferu u svim tačkama zapadnog Balkana", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Stanarima.

Prema njenim riječima, međunarodna zajednica je uvijek na svakoj od ovih tačaka jedne ohrabrivala, a druge nastojala da kažnjava.

Ona je navela da u cijeloj regiji više nema nijednog riješenog pitanja i da odnosi Beograda i Prištine nisu bolji.

"Govorimo o unutrašnjem procesu koji se tamo dešava i koji bi trebalo da već iznjedri određena rješenja", navela je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je dodala da ni na regionalnom planu nisu bolji odnosi između Beograda i Zagreba, ali ni u okviru BiH.

"Toliko godina nakon rata, da ne možete da uredite osnovne odnose. Znači, nije krivica samo na domaćim strukturama nego postoji krivica, velika odgovornost na međunarodnoj zajednici", ocijenila je Cvijanovićeva.

Bivši pripadnici terorističke OVK jutros su blokirali puteve prema selu Banje u naselju Srbija, južno od Ibra, koje je tokom boravka na Kosovu i Metohiji trebalo da posjeti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vlada privremenih institucija u Prištini jutros je otkazala Vučićevu posjetu selu Banje iz bezbjednosnih razloga, ali je predsjednik Srbije, uprkos takvoj odlucio krenuo makadamskim putem.

Konvoj u kojem je bio predsjednik Srbije zaustavio je KPS u selu Ugljare, a nakon toga se vratio prema Kosovskoj Mitrovici.