latinica  ћирилица
09/09/2018 |  14:52 | Autor: SRNA

U utorak odluka o Zakonu o krivičnom postupku

Dom naroda na sjednici zakazanoj za utorak, 11. septembra, trebalo bi da donese odluku u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku, čije je usvajanje potrebno kako bi se provela odluka Ustavnog suda BiH.
Dom naroda BiH - Foto: RTRS
Dom naroda BiHFoto: RTRS

Delegati će se izjašnjavati u drugom čitanju o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH čiji je predlagač bošnjački delegat Halid Genjac, a u koji su ugrađeni amandmani koje su odvojeno predložili klubovi hrvatskih i srpskih delegata u Domu naroda.

Ovim amandmanima, koje su jednoglasno podržali članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda, provodi se odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa preciziranjem rokova i norme za primjenu specijalnih istražnih radnji.

Kada je u pitanju imunitet svjedoka, jednim od amandmana on se ograničava i ne može se dati za ona krivična djela za koja je propisana kazna zatvora od 10 godina i više, odnosno za najteža krivična djela.

Postizanje dogovora o amandmanima trebalo bi da odblokira višemjesečni zastoj u Domu naroda u vezi sa usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH.

U prvom čitanju pred delegatima će se naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, koji je ranije usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, ali bi izjašnjavanje o njemu trebalo da bude samo formalnost ako Dom naroda podrži u drugom čitanju zakonski prijedlog sa usaglašenim amandmanima.

Usvajanjem u Domu naroda usaglašenog prijedloga izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postpuku ne bi bila okončana procedura njegovog donošenja, jer je potrebno da ga usvoji i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Rok Ustavnog suda za provođenje odluke u vezi sa Zakonom o krivičnom postupku istekao je još u decembru prošle godine, kao i dodatnih šest mjeseci koliko je Ustavni sud dao parlamentu BiH za usklađivanje zakona sa ovom odlukom.

Na izmjenama ovog zakona insistira i međunarodna zajednica, koja traži da on bude usklađen sa evropskim standardima.

Na dnevnom redu, najvjerovatnije posljednje sjednice Doma naroda u ovom sazivu, nalaze se i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH te Prijedlog zakona o Agenciji za istrage i zaštitu /Sipa/, oba u prvom čitanju.

Prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je Predstavnički dom usvojio još u martu, predviđa se povećanje plata vojnicima i podoficirima u Oružanim snagama BiH sa najnižim koeficijentom za obračun plate.

Predlagač izmjene poslanik HDZ-a Borjana Krišto u obrazloženju zakona navela je da se na ovaj način želi poboljšati status zaposlenim vojnim licima koji u ukupnoj vojnoj strukturi zaposlenih vojnih lica u Oružanim snagama BiH čine 80 odsto ljudstva, te zaustaviti negativni trend napuštanja Oružanih snaga.

Prijedlog zakona o Sipi utvrdio je Savjet ministara s ciljem kvalitetnijeg i potpunijeg načina regulisanja pitanja iz nadležnosti ove agencije, njene unutrašnje organizacije i poslova te službene saradnje.

Ovim zakonom Sipa dobija novu organizacionu jedinicu - odjeljenje za borbu protiv terorizma, što je u skladu sa smjernicama i direktivama EU u oblasti bezbjednosti i efikasnije borbe protiv terorizma.

Na dnevnom redu je, između ostalog, i davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o zajmu između BiH i Saudijskog fonda za razvoj - Izgradnja i obnova određenog broja bolnica u BiH.