latinica  ћирилица
09/09/2018 |  18:48 ⇒ 21:53 | Autor: TANЈUG

Šveđani biraju parlament

U Švedskoj su danas građani birali članove parlamenta.
Švedska - Foto: Getty Images
ŠvedskaFoto: Getty Images

Svjetske agencije ocjenjuju da će ovo biti veoma nepredvidljiva i uzbudljiva izborna trka, rijetko viđena u ovoj skandinavskoj zemlji u posljednjih nekoliko decenija.

Razlog tome je žestoka debata o migraciji koja je obilježila kampanju.

Ovo su prvi izbori pošto je švedska vlada 2015. godine dozvolila da 163.000 migranata uđe u zemlju koja na svojih deset miliona stanovnika ima najviše migranata u odnosu na broj stanovnika u poređenju s ostalim članicama EU.

Rojters ocjenjuje da je malo vjerovatno da će ijedna od stranaka uspjeti da osvoji 175 poslaničkih mjesta, odnosno većinu u parlamentu koji ima 349 poslanika.

Premijer Stefan Leven nazvao je juče, u samom finišu predizborne kampanje, "rasističkom" sve popularniju desničarsku partiju Švedskih demokrata.

Leven, lider socijaldemokrata, optužio je neke svoje protivnike da se spremaju za saradnju sa desničarima, uz obećanje da se to neće dogoditi.

Ankete javnog mnjenja pokazuju da etablirane partije, uključujući stranke lijevog centra koje su favorizovale politiku otvorenih vrata, gube povjerenje građana.

Istovremeno, podrška Švedskim demokratama, partiji proistekloj iz neonacističkog pokreta, porasla je sa 13 odsto prije četiri godine na 20 procenata.

Švedski mediji: Neonacistički pokret uznemiravao glasače i novinare

Pripadnici neonacističkog pokreta, među kojima ima i učesnika na današnjim izborima, uznemiravali su glasače i novinare na više glasačkih mesta, javljaju švedski mediji.

List Svenska Dagbladet navodi da su članovi Nordijskog pokreta otpora ušli na birališta i pokušali da fotografišu glasače, glasačke listiće i novinare.

Ovakvi incidenti izazvali su uznemirenost na glasačkim mjestima u Bodenu, Ludviki i Kungalvu.

Istovremeno, predstavnica desničarske partije Švedske demokrate Emilija Orfan je rekla da su njoj i pristalici njene stranke prijetila dva mladića i nazivali ih "prokletim rasistima".