latinica  ћирилица
09/09/2018 |  19:44 | Autor: RTRS

Vučić završio dvodnevnu posjetu Kosmetu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić završio je dvodnevnu posjetu Kosmetu. Zbog opstrukcija i blokada Albanaca, nije mogao do srpskog sela Banje. Nakon što mu je vlada samoproglašenog Kosova otkazala posjetu iz bezbjednosnih razloga, Vučić je u Banje pokušao okolnim putem, ali ga je policija zaustavila. RTS je objavila da je organizator skupa Kadri Veselji, uprkos upozorenju Amerike da to ne radi. Zvanični Beograd ocijenio je to kao signal Srbima da na Kosovu nisu dobrodošli.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - Foto: Screenshot
Predsjednik Srbije Aleksandar VučićFoto: Screenshot

Na Kosovo i Metohiju krenuo je da oči u oči, razgovara o teškoj poziciji. Na ispruženu ruku, odgovoreno je barikadama. Ratni veterani OVK onemogućili su prolazak srpske delegacije paleći gume, a na pet putnih pravaca do sela Banje postavili su balvane, kamione, traktore i drugu mehanizaciju. Vučić je pokušao da do sela Banje dođe okolnim putem, ali ga je policija zaustavila. Mještanima se obratio telefonom.

"Јasno je da iza ovoga stoji zvanična Priština. I ponašanje NATO-a i Kfora, jer smo mi tražili i oni su potpisali, nijedne sekunde nisu rekli da mi ne možemo da idemo u Banje, oni su to potpisali i dostavili u pisanoj formi. Za to moraju da garantuju i Kfor i Euleks", rekao je Vučić.

Mediji prenose da su se rano jutros čuli rafali; tokom dana fizički je napadnut i povrijeđen gradonačelnik Niša Darko Bulatović, ekipe Tanjuga i Dojče vele-a, a policija je, ne garantujući bezbjednost, udaljila ostale novinare. Da je Vučićeva posjeta Kosovu od prvog trenutka bezbjednosno složena, rekao je i ministar policije Nebojša Stefanović. Bio je to, kaže, ispit za Kfor i policiju samoproglašenog Kosova.

"To će pokazati koliko prištinske vlasti stoje direktno iza ovakvih organizacija i događaja, zato što, ovo je očigledan signal i poruka Srbima da nisu dobrodošli", kaže Stefanović.

Premijerka Ana Brnabić poručila je da ovo pokazuje neozbiljnost Albanaca, koji ne poštuju dogovore. Srpski šef diplomatije Ivica Dačić smatra da je posjeta ostvarila cilj – Srbija je cijelom svijetu pokazala da želi kompromis.

"Tu nema dileme da to nije spontano okupljanje, da je to okupljanje koje je uslijedilo kao reakcija na veoma dobre poruke i komentare u Međunarodnoj zajednici, i jučerašnji govor Vučića, jer nije rekao nijednu ružnu riječ", ističe Dačić.

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači na svom fejsbuk profilu napisao je da blokade ne pomažu pomirenju. Politikolozi su stava da povod za blokadu nije Vučićev govor, već pokušaj Prištine da uspostavi balans u odnosu na pritisak da se posjeta organizuje.

Obraćajući se na Trgu u Kosovskoj Mitrovici, Vučić je poručio da će Srbija uvijek biti uz svoj narod na Kosovu.

"Na Kosovo sam došao da vam kažem da će neko nekad u budućnosti morati da postigne kompromis sa Albancima. Rješenje nije na vidiku, ali se nadam i Boga molim da ga u narednih 10, 20 godina bude. Sve drugo, značilo bi kraj našeg postojanja na Kosovu i Metohiji", rekao je on.

U okviru dvodnevne posjete Kosmetu, Vučić je obišao Kliničko-bolnički centar Kosovska Mitrovica i uručio vrijednu opremu i vozila za KBC Mitrovica i KBC Gračanica.

Najavljeno da će za izgradnju hirurškog bloka biti izdvojeno 5 i po miliona evra, kao i da će Srbija u Kosovsku Mitrovicu uložiti oko 10 miliona evra za modernizaciju bolnice. Obišao je i lokaciju za projekat naselja "Sunčana dolina", koji se gradi za 1.500 Srba povratnika.