latinica  ћирилица
10/09/2018 |  14:49 ⇒ 14:51 | Autor: SRNA

Ponovo nije utvrđen dnevni red i termin održavanja posebne sjednice NSRS

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske na današnjoj sjednici u Banjaluci ponovo nije utvrdio konačni prijedlog dnevnog reda i termin održavanja posebne sjednice na zahtjev 28 poslanika koji su predložili tačku "Razmatranje neustavnih i nezakonitih radnji pojedinih predstavnika institucija Republike Srpske u slučaju ubistva Davida Dragičevića".
Kolegijum NS RS - Foto: SRNA
Kolegijum NS RSFoto: SRNA

To znači da ova posebna sjednica neće biti održana.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je novinarima u Narodnoj skupštini da je kolegijum "voljom većine konačno potvrdio da je parlament ugašen i poništen".

On je rekao da je "neprimjereno i nezakonito" zaustaviti održavanje posebne sjednice na zahtjev trećine poslanika.

"Nikad se to nije desilo i otkud tolika potreba i strah predsjednika parlamenta da se dodvorava političkim elitama ili moćnicima? Mi treba da radimo i kada su izbori, za to dobijamo platu", naveo je Borenović.

Borenović je rekao da je prema poslovniku parlamenta Srpske obaveza da se posebna sjednica zakaže i da poslanici dođu na svoja poslanička mjesta i "ostave predizbornu kampanju barem za jedan dan".

"Zašto to nije urađeno pitanje je za skupštinsku većinu. Oni ne žele istinu i pravdu i hoće da sakriju relevantne činjenice o ubistvu ovog mladog čovjeka", smatra Borenović.

U vezi sa, kako je naveo, jučerašnjim nemilim događajem prilikom polaganja kamena temeljca za most u Čelincu, Borenović je rekao da je PDP podnio prigovor Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ BiH smatrajući da su povrijeđene odredbe Izbornog zakona s obzirom da se "pri tome koristio jezik u kome se neko mogao podstaći i navesti na nasilje ili na širenje mržnje".

"Podnijeli smo dokaze i očekujemo da se CIK o tome izjasni. U narednih nekoliko dana podnijećemo krivičnu prijavu protiv lica Milorada Dodika koji je prekršio Krivični zakonik Srpske u tom slučaju", kaže Borenović.

On je ocijenio da u tom pogledu prema Zakonu o javnom redu i miru Srpske postoji "prekršajna odgovornost lica D.M. iz Laktaša" za "vrijeđanje i ugrožavanje bezbjednosti" odbornika banjalučke Skupštine grada i kandidata PDP-a na predstojećim izborima za Narodnu skupštinu Draška Stanivukovića.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak je rekao da se danas na sjednici Kolegijuma pokazalo da u parlamentu "nema izražavanja volje građana, već pojedinačne autokratije".

"Predsjednik parlamenta je danas uzeo sebi za pravo da poslovnik po drugi put ne poštuje. Samim tim je prekršio volju građana koji biraju poslanike, koji su predstavnici naroda", smatra Glamočak.

On je ocijenio da se "Narodna skupština danas stavila na stranu nepravde i kršenja zakona", te je pozvao Ministarstvo pravde Srpske da se "uključi u spasavanje institucija u ovoj oblasti".

U Banjaluci je danas održana sjednica Kolegijuma Narodne skupštine na kojoj je trebalo da se utvrdi dnevni red i termin održavanja posebne sjednice na zahtjev 28 poslanika koji su predložili tačku "Razmatranje neustavnih i nezakonitih radnji pojedinih predstavnika institucija Republike Srpske u slučaju ubistva Davida Dragičevića". Sjednicom je predsjedavao predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Sazivanje posebne sjednice sa istim prijedlogom dnevnog reda već jednom je potpisima zatražilo 28 poslanika, ali Kolegijum 28. avgusta nije utvrdio konačni prijedlog dnevnog reda, nakon čega sjednica nije ni zakazana.