latinica  ћирилица
10/09/2018 |  18:43 | Autor: SRNA

Savanović: Stvorena mogućnost za novo povećanje penzija

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović ocijenio je da ohrabruje činjenica da ekonomija Srpske raste, čime se stvara mogućnost za novo povećanje penzija.
Milenko Savanović - Foto: RTRS
Milenko SavanovićFoto: RTRS

- Srpska ima stabilan penzioni sistem i penzije se isplaćuju redovno. Za posljednjih pet godina penzije su povećane za ukupno 19,5 odsto. Nedavno smo odobrili jednokratnu pomoć penzionerima od 30 do 150 KM, zavisno od visine primanja - rekao je za Srnu Savanović, koji je danas u Tesliću otvorio Šahovski turnir penzionera Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo je dalo veliki doprinos stabilizaciji penzionog sistema - od činjenice da je u proteklih osam godina zakonska regulativa uređena tako da je Srpska garant za isplatu penzija, što realizovano već u januaru 2016. godine.

- Svjesni smo i činjenice da je to populacija koja je dala ogroman doprinos kroz svoj minuli rad u materijalizaciji Srpske i svega što je stvoreno u onom i djelimično u ovom sistemu. Penzioneri su dali ogroman doprinos i u borbi za stvaranje Srpske. U penzionom sistemu ima 100.000 ljudi koji su na različite načine učestvovali u stvaranju Srpske. To je populacija koja zaslužuje najveće poštovanje i tako se prema njima i odnosimo - rekao je Savanović.

On je naglasio da Vlada Srpske, resorno ministarstvo i Narodna skupština uvažavaju ovu kategoriju stanovnika i da će tako biti i u narednom periodu.