latinica  ћирилица
10/09/2018 |  18:45 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Izet Nizam osumnjičen za primanje dara i drugih oblika koristi

U Sarajevu je uhapšen bivši zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Izet Nizam, koji je osumnjičen za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi. Direktor Službe za poslove sa strancima, u vrijeme za koje je Nizam osumnjičen da je uzimao novac, robu i usluge od stranih državljana, bio je Dragan Mektić koji tvrdi da Nizamovo hapšenje nema veze sa Službom.

Bivši drugi čovjek Službe za poslove sa strancima uhapšen je zbog sumnje da je ucjenjivao strane državljane uzimajući mito. Izet Nizam na taj način stekao je veću imovinsku korist što potvrđuje činjenica da je SIPA tokom hapšenja pretresla njegova tri stana i veći broj motornih vozila.

"Osumnjičeni je pod istragom da je u periodu od 2011. do 2015. godine dok je obavljao dužnost zamjenika direktora Službe za poslove sa strancima protivzakonito uzimao novac, robu i usluge od stranih državljana i osoba za koje su vođeni postupci u vezi statusnih pitanja kako bi zloupotrebom pogodovao odluke u korist navedenih lica", Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Kako saznajemo, Nizam je uzimao novac od državljana Srbije, Crne Gore i manjeg broja Turaka. Očigledno ih je prevario zbog čega su protiv njega SIPI podnijeli prijavu. Direktor Službe za strance u periodu od 2011. do 2015. Dragan Mektić tvrdi da nije imao saznanja o nezakonitm radnjama svog prvog saradnika Izeta Nizama.

"Koliko je meni poznato ti poslovi se ne mogu dovesti u vezu sa Službom. A meni to nije bilo poznato u trenutku kada sam bio direktor. On je privatno imao komunikaciju, to nema veze sa mnom, ne interesuje mene privatna komunikacija", kaže Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Svojevremeno, Mektić i Nizam suočili su se sa optužbama da su za 700.000 maraka uvećali račun za izgradnju Upravne zgrade i Terenskog centra u Sarajevu, slučaj nije dobio sudski epilog.

Posljednje hapšenje moglo bi i da razmota klupko rodbinskog zapošljavanja u Službi za poslove sa strancima zbog čega su Mektić i Nizam često bili u centru medijske pažnje.