latinica  ћирилица
10/09/2018 |  18:54 ⇒ 11/09/2018 | 07:51 | Autor: RTRS

Očevici tvrde da je incident u Čelincu prouzrokovao Stanivuković

Dan nakon incidenta u Čelincu, očevici tvrde da ga je prouzrokovao PDP-ov Draško Stanivuković. Nije im jasno zašto je iz Banjaluke došao da ometa najviše republičke zvaničnike dok su polagali kamen temeljac za novi most, važan za sve stanovnike Čelinca.

Predstavnici Vlade kažu da je riječ o smišljenom incidentu čiji su organizatori željeli isprovocirati predsjednika Republike Milorada Dodika.

Očevici tvrde da je Draško Stanivuković dobacivao sve vrijeme dok su govorili predsjednik Republike i predsjednica Vlade. Svjedoče da provokacije nisu prestale ni nakon što je predsjednik Milorad Dodik Stanivukovića upozorio da nije primjereno ometati događaj važan za sve Čelinčane.

"On je čak rekao da ga je predsjednik Dodik napao. Odgovorno tvrdim da to nije tačno jer sam bio jako blizu tih dešavanja", kaže Dragan Predić, odbornik u Skupštini opštine Čelinac.

Očevici kategorično tvrde da je obezbjeđenje bez nasilja, grupu koja je provocirala, udaljilo od štićenih lica.

"Obezbjeđenje ništa nije uradilo, osim što je ta lica udaljila, odmakla ih sa lica mjesta. Međutim, kod tih ljudi, što je najgore mladih ljudi, pronađene su kamenice", navodi Vlado Gligorić, poslanik u NSRS.

Stanivuković i dan poslije incidenta ponavlja da ga je Dodik udario.

"Draško Stanivuković, Milorad Dodik i njegova ruka prema mojoj ruci i mom telefonu, potom udara mene u rame", rekao je Draško Stanivuković, odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka.

Da je riječ o pomno planiranom događaju PDP-a, uvjereni su predstavnici najviših republičkih institucija. Predsjenica Vlade Željka Cvijanović uporište za ovu tvrdnju nalazi i u brzo organizovanoj konferenciji za medije. Pita, šta će uslijediti nakon kamenica i da li je, možda, planirano i da neko zapuca? Predsjednik Skupšptine kaže da ovakva provokacija ne može biti opravdana izbornom kampanjom.

"To treba da bude mjesec demokratije. Na taj način se pripremati i praviti incidente mislim da ničemu i nikome ne služi", kazao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Zanimljivo, na konferenciji za medije, nakon incidenta prisnost sa Stanivukovićem pokazao je i Zoran Јešić. Suprug istaknute funkcionerke banjalučkog PDP-a i radnik Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH. Otkud Јešić na događaju na kojem prema pravilima OBA ne bi smio biti nijedan njen pripadnik, iz ove bh. službe nisu nam odgovorili

U ovom času jasno je da će se Stanivuković i dvoje saučesnika suočiti sa odgovornošću zbog, kako MUP Republike Srpske tvrdi, narušavanja javnog reda i mira.

"Ako se pojavite na licu mjesta, sa kamenjem u ruci i džepovima, gdje druga stranka ima predizborne ili neke druge aktivnosti, kako to treba da se tumači", istakao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova.

Lukač kaže da su vođe PDP-a, u ovom slučaju, zloupotrijebile mladog stranačkog kolegu. Nedopustivim je ocijenio i to što je Stanivukovića iz Čelinca, službenim vozilom, odvezao ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Crnadak odgovara da je to učinio da bi posjetio tinejdžere koje su, kako kaže, maltretirali i policija i predsjednik Republike Srpske.

Da nije riječ o maltretiranju građana, nego o mladalačkoj taktici u PDP-u su govorili i nakon brojnih prethodnih događaja u kojima je učestvovao Stanivuković. Nije im smetalo ni kad je u ličnoj i stranačkoj promociji zloupotrebljavao maloljetnike.

Nisu vidjeli ništa sporno ni kad je nezakonito blokirao saobraćaj. Osude nije bilo ni kad je na protestima, u kojima se Stanivuković posebno isticao, zaustavljeno vozilo hitne pomoći i pušteno tek kad su okupljeni provjerili nalazi li se u njemu zdravstveno ugroženo lice.