latinica  ћирилица
11/09/2018 |  13:17 ⇒ 20:23 | Autor: SRNA

Dodik: Ponižavajuće presude u slučajevima zločina nad Srbima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je ponižavajuće što je Sud BiH osudio Mensura Đakića na dvije godine zatvora, a Begzada Kajtazija oslobodio optužbi za zločin počinjen nad Srbima u selu Bukvik kod Brčkog 1992. godine.

"Svi koji su počinili zločine treba da odgovaraju. Međutim, nepodnošljivo je kada se zločini počinjeni nad srpskim narodom tretiraju kao u ovom slučaju. Slušam sinoć predsjedika sudskog vijeća koji kaže da nije moguće provjeriti vjerodostojnost iskaza svjedoka jer je preminuo. Naravno da nije moguće jer je mrtav, ali šta se čekalo više od 20 godina i koga ovdje pravite blesavim, kakva je ovo zemlja", rekao je Dodik novinarima.

On je istakao da za srpski narod jedino Republika Srpska garantuje slobodu i budućnost.

"Pravosuđe BiH treba odbaciti i svesti da samo sudi po zakonima koji donosi BiH, a ne entiteti. Treba ga svesti na ono što je mjera u BiH, a to je da je BiH državna zajednica sastavljena od Republike Srpske kao države i Federacije BiH kao kvazidržave", istakao je Dodik.

Sud BiH je osudio Mensura Đakića na dvije godine zatvora, dok je Begzada Kajtazija oslobodio optužbi za zločin počinjen nad Srbima u selu Bukvik u Brčkom u septembru 1992. godine.