latinica  ћирилица
11/09/2018 |  14:09 | Autor: SRNA

Nović: Postignut ogroman napredak izmjenama Zakona o krivičnom postupku

Predsjedavajući Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović smatra da je izmjenama Zakona o krivičnom postupku postignut ogroman napredak u dijelu koji se odnosi, prije svega, na imunitet svjedoka, na pitanje obustave trajanja istrage i podizanja optužnice.
Sredoje Nović - Foto: RTRS
Sredoje NovićFoto: RTRS

"Zaštićeni svjedok je do sada mogao da dobije imunitet za bilo koje krivično djelo, a sada je to ograničeno da ne može da dobije imunitet za djela kojima su propisane zatvorske kazne od 10 i više godina. Kada je riječ o podizanju optužnice, tu su utvrđeni novi rokovi koji obavezuju glavnog tužioca da mora da se izjasni u određenom roku, te da protiv nekog lica istraga ne može biti vođena u nedogled", pojasnio je Nović novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, to su tri ključne stvari za koje je zajednički procijenjeno da su neophodne.

On smatra da niko od delegata ne treba da pretenduje da misli da može sam da predloži neki od zakona, nego uvijek treba voditi računa da u BiH ima nekoliko strana koje mnogo bolje mogu da sagledaju svaki zakonski akt i na taj način dati doprinos.

"Nije ovo bila stvar pritiska. Nismo mi trčali nijednoj, niti predstavnicima bilo koje ambasade u protekla dva mjeseca, bar kad je riječ o SNSD-u i DNS-u. Suština je da su oni molili nas da dođu kod nas u posljednjem trenutku, da zakonski projekat ne bi propao. I zato su prihvaćeni amandmani koje smo mi i kolege iz HDZ-a predložili", pojasnio je Nović.

On je istakao da se sad pokazuje da su bile potpuno nekorektne izjave onih koji su govorili da SNSD ne želi promjenu zakona i evropski put.

Komentarišući rad aktuelnog saziva Savjeta ministara, on je naglasio da je on najgori od svih dosadašnjih po predlaganju zakonskih akata prema Parlamentarnoj skupštini BiH.