latinica  ћирилица
11/09/2018 |  17:47 ⇒ 17:56 | Autor: SRNA

Otvorena izložba o Prvom bataljonu vojne policije Prvog krajiškog korpusa

U Banjaluci je otvorena izložba posvećena ratnom putu Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, koju je organizovalo udruženje ovog bataljona u saradnji sa Republičkim centrom za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.
Banjaluka - Banski dvor - sjećanje - Foto: SRNA
Banjaluka - Banski dvor - sjećanjeFoto: SRNA

Predsjednik Udruženja Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Srpske Dragan Talić rekao je novinarima da je cilj izložbe da djeca Banjaluke, ali i cijele Srpske shvate zbog čega su njihovi očevi išli u rat.

"Prvi bataljon vojne policije, koji je osnovan na današnji dan prije 27 godina, bio veoma mlada jedinica. Tokom odbrambeno-otadžbinskog rata imala je 68 poginulih, više od 400 ranjenih, a 230 boraca je ranjeno dva i više puta", rekao je Talić.

On je podsjetio da je ovo jedina jedinica u Vojsci Republike Srpske koja je za ratne zasluge dva puta odlikovana.

Talić kaže da će izložba biti otvorena sedam dana i da je planirano da budu organizovane posjete učenika, kojima će o ratnim događajima govoriti njihovi učesnici. Posjete osnovaca i srednjošklaca izložbi biće organizovane posredstvom Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Autor izložbe i član Udruženja Đorđe Malić, čiji je otac Borimir bio pripadnik jedinice, rekao je da je izložba organizovanja s ciljem očuvanja kulture sjećanja.

"Imamo priliku da prvi put vidimo lične stvari, originalne ratne karte. Izložba je rađena veoma dugo i bilo je tu dosta potresnih, ali i šaljivih priča. Sve je urađeno da ne zaboravimo ko smo, šta smo i čiji smo", rekao je Malić novinarima u Kulturnom centru "Banski dvor".

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je ranije da je ova izložba jedan od primjera kako se njeguje sjećanje na odbrambeno-otadžbinski rat.

"To je veoma značajno jer je riječ o grupi mladih ljudi koja je shvatila značaj borbe za Republiku Srpsku i njeno očuvanje. Onaj koji kontroliše prošlost, kontroliše sadašnjost i kreira budućnost generacijama koje dolaze i ovo je pokazatelj takve teze, da nam čuvanje značajnih istorijskih činjenica daje putokaz kako se kretati ka budućnosti", istakao je Kojić.