latinica  ћирилица
11/09/2018 |  19:18 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Nova uhljebljavanja u bh. institucijama?

Savjet ministara razmatrao je čak 18 izmjena i dopuna Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u bh. institucijama i agencijama. Tvrde - to je interna reorganizacija.

Ministar Mektić priznaje - zaposliće najmanje pet ljudi. Da je izborna godina idealna za uhljebljavanje, smatraju u Centrima civilnih inicijativa.

U zaključcima Savjeta ministara o ovome ni slova, a na popisu - u dnevnom redu sjednice - kancelarije, agencije, instituti, o čijem se radu zna malo ili ništa, idealne za neprimjetno uhljebljavanje.

Ministar bezbjednosti kaže, ne zna tačno da li pravilnici podrazumijevaju nova radna mjesta.

Priznaje da će jedan takav iz njegovog kabineta uskoro biti upućen Savjetu ministara ...

- Ako smo se obavezali da ćemo fokal point tačku Interpola uspostaviti u Ministarstvu bezbjednosti, moraćemo da primimo pet ljudi da bismo je uspostavili. Ne možemo fokal point tačku samo nacrtati, kaže Mektić.

Da koalicija SDS- SDA funkcioniše i u kadrovskoj politici, tvrde u SNSD-u, u kome su protiv novih zapošljavanja u bh. institucijama...

- Fundamentalni stav SNSD-a jeste da se ne trebaju razvijati institucije BiH, jer Republika Srpska od tih institucija nema ništa. Puno koštaju građane Srpske, a efekti nikakvi ili napadački prema RS i njenim institucijama, kaže SNSD-ov Staša Košarac.

Preporuke stručnjaka i civilnog društva da je bh. administraciju neophodno prepoloviti, nisu u skladu sa potrebama vladajućih struktura BiH.

Ivica Ćavar iz Centra civilnih inicijativa rekao je da političke stranke definitivno na taj način žele da zaposle ljude koji će im biti oslonac i na izborima i uopšte.

Iz Ministarstva finasija i trezora tvrde da će okvir budžeta institucija BiH u narednoj godini ostati skoro isti.

Odakle će onda plaćati novouhljebljene, koji su primani na 15-ak zvaničnih konkursa, ali i ispod žita, na radna mjesta sa srednjom stručnom spremom.