latinica  ћирилица
11/09/2018 |  19:30 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Dom naroda napokon usvojio izmjene Zakona o krivičnom postupku

Nakon brojnih pokušaja delegati Doma naroda BiH jednoglasno su izmijenili odredbe Zakona o krivičnom postupku, koje je Ustavni sud, u junu prošle godine, proglasio neustavnim.

Istrage tužilaca više neće moći trajati unedogled, niti će svjedoci bezrezervno moći da dobiju imunitet.

Izmjene još treba da prihvate i bh. poslanici, koji su izglasali Izmjene zakona drugačijeg sadržaja.

Јednogodišnja parlamentarna agonija oko neustavnog Zakona o krivičnom postupku BiH, rezultirala je brojnim neuspjelim izmjenama, dopunama, amandmanima. I usljed toga čak i prekinutim sjednicama domova.

Kako je koji parlamentarac "svraćao" u poslaničke ili delegatske kabinete, tako su prijedlozi Izmjena zakona u proceduri, uzalud "osvitali". A onda na, vjerovatno posljednjoj sjednici Doma naroda u ovom sazivu – jednoglasna podrška izmjenama zakona kojima se ograničava svojevrsna "samovolja" tužilaca.

Sredoje Nović, predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda BiH, kaže da je ogroman napredak u dijelu koji se odnosi na imunitet svjedoka, koji se odnosi na pitanje trajanja istraga tužioca i podizanje optužnica, te obustavljanja istrage.

Istražne radnje više neće zavisiti od "dobre volje" i ažurnosti tužilaca. Rok za okončanje istrage je šest mjeseci od dana izdavanja naredbe za sprovođenje istrage. Maksimalno još šest mjeseci, ali samo pod uslovom da to prethodno odobri glavni tužilac i to kod onih krivičnih djela za koja je zaprijećena zatvorska kazna od 10 godina ili teža.

Ako istraga ne bude okončana u ovom roku, smatraće se obustavljenom i o tome će postupajući tužilac, osim pretpostavljenog, morati da obavijesti i strane u postupku. I da sve detaljno obrazloži.

Obustavljanje istrage ne znači istovremeno i njen kraj. Tužilac će istražne radnje moći da obnovi ukoliko se pojave nove činjenice odnosno dokazi. I neće moći da ispiše optužnicu, bez da je prethodno ispitao osumnjičenog. Uz rokove u kojima i glavni i postupajući tužilac moraju da preduzmu porpisane radnje, izmjene zakona podrazumijevaju i novitete za svjedoke.

- Ne može se više desiti, kao što je bilo u sadašnjem zakonu, da pripadnik neke terorističke organizacije ili skupine može dobiti imunitet, ako svjedoči na primjer u kaznenom djelu krivotvorenja službene isprave što je zaista apsurd., navodi Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Zakonski definisano, bez imuniteta će ostati svi oni svjedoci koji su istovremeno osumnjičeni za drugo krivično djelo za koje je zaprijećena kazna zatvora od 10 godina ili duže.

Od visine zaprijećene kazne zavisiće i precizno definisane posebne istražne radnje. No sve ove odredbe neće biti primjenjive retroaktivno, na već započete istrage.

Halid Genjac, predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda BiH, pojašnjava da se predmeti koji su u toku završavaju po dosadašnjem zakonu, te da se ove izmjene odnose samo na nove predmete.

Ove izmjene rezultat su rijetko viđenog kompromisa unutar jednog parlamentarnog Doma, što su spin "majstori" u predizborno vrijeme iskoristili za različite konstrukcije o kojekakvim pritiscima.

No, nesonovane spekulacije samo to i ostaju!

Naime, Klub Bošnjaka prihvatio je amandmane na vlastite izmjene koje su zahtijevali srpski i hrvatski delegati i to je, tvrde na sve tri strane, rezultiralo dogovorom.

Tako je bar u "gornjem" domu stavljena tačka na priču o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH.